14 julklappstips för robotintresserade

Nu är det blott två veckor kvar till julafton och Robotnyheter tänkte därför passa på att ge några tips på teknikjulklappar som kan glädja den robotintresserade.

I oktober började robotbilbanan Anki Overdrive säljas i Sverige. Man kan likna den vid en mix av en klassisk bilbana och TV-spel som Mario Kart. Bilarna går dels att styra via en app i sin mobil men de har även artificiell intelligens (AI) som gör att man kan tävla mot AI-styrda bilar. Bilarna läser av banunderlaget flera gånger i sekunden så de vet hur de ska köra för att inte åka av banan.

För att göra det lite roligare kan man plocka upp olika ”power-ups” som ger en virtuella vapen och liknande för att sätta käppar i hjulen på sina motståndare. Ett Overdrive Starter Kit kostar i dagsläget omkring 2.000 kronor och innehåller två bilar samt tio bandelar som man kan bygga ihop till åtta olika banor. Det finns även extra bandelar och bilar att köpa till separat.

Läs mer om Anki Overdrive här.


Makeblock

Makeblock är ett kinesiskt robotkonstruktionskit, som av CNN kallats ”open source-Lego för vuxna”, med vilket man kan bygga och programmera sina egna robotar, drönare och annat. Det finns en mängd olika färdiga kit att köpa om man vill bygga en specifik robot, men det går även att bygga helt egna skapelser efter egen fantasi. Makeblock använder sig av bland annat Arduino och är dessutom open source.

Makeblock-grundaren själv, Jasen Wang, kallar Makeblock för ”en aluminiumversion av Lego” och precis som Legobitar kan Makeblockbitarna enkelt snäppas ihop, även om vissa delar kräver skruvmejsel. Makeblock är dessutom Legokompatibelt så man kan bygga ut sina skapelser med vanliga Legobitar.

Det billigaste robotkittet är mBot som normalt kostar runt tusenlappen men i skrivande stund går att få tag på för 699 kronor. Det dyraste är Makeblock Ultimate Robot Kit 2.0 för runt 4.000 kronor och Makeblock har till och med släppt en egen 3D-skrivarbyggsats kallad mGiraffe, på grund av det långsmala formatet, som kostar runt 6.000 kronor.

Programmeringen av robotarna sker via det Scratch-baserade programmeringsspråket mBlock. Med andra ord programmerar man grafiskt genom ett intuitivt dra-och-släpp-gränssnitt. Själva programmet överförs sedan trådlöst till roboten via Bluetooth. Man kan även köpa till ett flertal olika moduler som utökar funktionaliteten.


Meccanoid 2.0


Obs! Bilden är ett montage. Skalan ej exakt överensstämmande med robotarnas verkliga storlekar.

Meccano lanserade sin humanoida robotbyggsats Meccanoid i början av 2015. Nu har man släppt en uppföljare i form av Meccanoid 2.0. Fysiskt har dock inte så mycket hänt med roboten utan det är huvudsakligen dess ”hjärna” som uppgraderats och blivit kraftfullare. Har man redan den första generationens Meccanoid räcker det med att köpa den nya versionen av Mecca Brain, som är den lilla datormodulen som kontrollerar roboten.

Meccanoid kommer i två storlekar, varav den största är 122 centimeter hög och kallas Meccanoid XL 2.0 eller G16KS. Roboten har funktioner som röstigenkänning och kan interagera med människor genom att bland annat spela spel, berätta skämt och trivia. Roboten kan även förflytta sig via hjul under sina fötter och man kan enkelt ”spela in” ett rörelsemönster genom att fysiskt flytta omkring dess armar och huvud och även prata så spelas det man sagt upp med en robotaktig röst.

Via den tillhörande appen kan man göra ännu mer med roboten och en kul finess är att man kan montera sin mobiltelefon på robotens torso och därefter ställa sig mittemot den så kopierar Meccanoid ens kroppsrörelser i realtid. Meccanoid XL 2.0 består av 550 delar som det tar några timmar att bygga ihop och man kan förstås modifiera roboten om man kanske vill att det ska vara ett robotdjur istället. Priset ligger på runt 1.700 kronor för den lilla varianten och cirka 3.400 kronor för Meccanoid XL 2.0.

Det finns dock billigare robotbyggsatser från Meccano i form av Micronoids och robotdinosaurien Meccasaur T-Rex.

Läs mer om Micronoids, Meccasaur och Meccanoid 2.0 här.


Coder MiP

WowWee är ett av de mest kända företagen vad gäller robotleksaker och ligger bakom bland annat den humanoida roboten Robosapien samt den självbalanserande roboten MiP. Just MiP har kommit i en ny variant i år som heter Coder MiP. Den är lätt att skilja från vanliga MiP då dess hölje är transparent. En särskild app hör även till roboten, från vilken man kan programmera den via ett enkelt dra-och-släpp-gränssnitt.

Coder MiP verkar inte gå att köpa i Sverige men går att få tag på för runt tusenlappen hos brittiska e-handlare. En annan programmerbar robot från WowWee som dock säljs i Sverige är COJI.


COJI

Coji har precis som MiP ett huvud, två armar och hjul på nedre halvan, i detta fall ett par larvfötter. Cojis ansikte består av en stor skärm som kan visa ansiktsuttryck med mera. Namnet Coji har den fått av att programmeringen sker med hjälp av emojis via den tillhörande appen. Den enkla programmeringen gör därmed att den lämpar sig för barn från fyra år och uppåt. I dagsläget kan man köpa Coji för under 600 kronor.

Läs mer om Coder MiP och Coji här.


MiPosaur

En annan robotleksak från WowWee är MiPosaur som är en robotdinosaurie. Namnet skvallrar om att den bygger på teknik från MiP och har man båda robotarna kan de dessutom känna av och ”leka” med varandra. Precis som MiP styrs MiPosaur via en app i mobilen och har GestureSense-teknik, vilket innebär att man kan styra roboten med handgester framför den. MiPosaur kan ändra humör beroende på hur man behandlar den och har en personlighet som utvecklas med tiden. Den har även en tillhörande boll som den kan jaga eller vakta. MiPosaur går att få tag på för strax under 900 kronor i skrivande stund.

Läs mer om MiPosaur här.


R.E.V.

R.E.V. (Robotic Enhanced Vehicles) är robotbilar med artificiell intelligens om påminner därmed en hel del om Anki Overdrive. WowWees variant är dock större och betydligt billigare. Den största skillnaden mellan de båda är att R.E.V. inte behöver någon särskild bilbana för att kunna köra omkring. Istället använder de sig av WowWees BeaconSense-teknik (som även MiPosaur har) som fungerar som en slags inomhus-GPS. Det finns enligt WowWee inte heller någon gräns för hur många bilar som kan tävla samtidigt.

Det finns numera även en drönare kallad R.E.V. Air som kan flyga över R.E.V.-bilarna och skjuta på dem och vice versa. R.E.V. Air verkar dock inte säljas i Sverige i dagsläget. Det gör däremot WowWees inomhusdrönare Lumi som flyger sig själv och som man kan spela olika spel med via mobilen. Den kan även dansa i takt till musik.

Läs mer om R.E.V. här.


CHiP

Det blev många WowWee-robotar i detta julklappsspecial, men så har företaget också nischat sig på just robotleksaker, precis som Anki. Den sista robotleksaken från WowWee som måste nämnas är robothunden CHiP (Canine Home Intelligent Pet). Den påminner en del om Sonys gamla robothund Aibo, fast den har omnihjul under tassarna som gör att den kan rulla fram riktigt snabbt i alla riktningar. Robotens artificiella intelligens gör att den utvecklas allt eftersom man interagerar med den.

CHiP har en tillhörande boll som den kan apportera eller spela fotboll med. Den har även GestureSense så man kan styra den med handrörelser samt BeaconSense, vilket gör att CHiP kan undvika att kollidera med hinder. Den kan även åka och ladda sig själv när det behövs, likt en robotdammsugare.

Med hjälp av ett så kallat smartarmband kan man bland annat belöna CHiP eller be honom komma till en. Men robothunden går även att styra via en mobilapp eller med röstkommandon. Priset för CHiP ligger i dagsläget på omkring 3.000 kronor.

Läs mer om CHiP här.


Sphero BB-8

Den mobilstyrda robotbollen Sphero lanserades 2011 och har sedan dess kommit i flera nya versioner. Sphero 2.0 lanserades två år senare och 2015 kom Sphero i form av en rullande BB-8-robot som är en replika av roboten från filmen Star Wars: The Force Awakens. I år kom dessutom ett ”force band” till BB-8-roboten, vilket gör att man kan styra den lilla roboten enbart med handrörelser.

Sphero BB-8 kan precis som vanliga Sphero styras med mobilen och via röstkommandon, men den kan även åka omkring autonomt på egna äventyr eller i ett vaktläge. Dessutom har den en personlighet som utvecklas med tiden.

Läs mer om BB-8 här.


Sphero SPRK+

En annan variant av Sphero är SPRK-varianten, där den senaste versionen är Sphero SPRK+. Man kan likna den vid vad Coder MiP är för MiP, det vill säga en transparent variant av roboten med fokus på programmering och lärande. Sphero SPRK+ kan enkelt programmeras direkt i surfplattan via ett dra-och-släpp-gränssnitt.

Precis som original-Sphero är den vattentät och laddas induktivt. Skillnaden mellan Sphero SPRK och SPRK+ är att den senare har ett reptåligare skal samt stöd för Bluetooth Smart, vilket gör att Sphero kopplar upp sig betydligt snabbare till mobilen eller surfplattan. I skrivande stund kan man köpa Sphero SPRK+ för omkring 1.500 kronor.


Parrot Mambo

Drönare har blivit oerhört populära på senare år. I slutet av oktober kom dock en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som över en natt förbjöd fotografering med drönare i Sverige. Domen har kritiserats från flera håll då många yrkesgrupper är beroende av drönare, inte minst inom TV- och filmindustrin. Det är dock fortfarande tillåtet att flyga med drönare utan kamera och/eller inomhus.

Parrots minidrönare Mambo är just en inomhusdrönare och den har heller ingen kamera. Istället kan man montera en gripklo på den, vilket gör att den kan lyfta sockerbitar och andra lättare objekt för att frakta dem till andra sidan rummet eller släppa dem från luften. Man kan även byta ut gripklon mot en liten kanon som skjuter plastkulor. Drönaren styrs via en app i mobilen och kostar strax över tusenlappen i Sverige.

Läs mer om Parrot Mambo här.


Color Quad XS – världens minsta drönare?

En annan drönare som man fortfarande får flyga med är Color Quad XS från 2Fast2Fun, som till och med utsetts av Guinness World Records som världens minsta och lättaste quadkopter. Det är dock oklart om den fortfarande innehar rekordplatsen eftersom den tekniska utvecklingen går snabbt. Väldigt liten och lätt är den i alla fall och drönaren ryms faktiskt inuti själva handkontrollen som man styr den med.

Color Quad XS finns i tre färger och är 3 centimeter i diameter. Den har ett 6-axligt gyro för stabilare flygning, tre hastigheter och man kan dessutom göra små flips med den i olika riktningar. Flygtiden är cirka 4-5 minuter, räckvidden 25 meter och batteriet laddas via USB. Ordinarie pris ligger på mellan 300-400 kronor.


Techtoys CarryBot


Techtoys CarryBot påminner så starkt om WowWees självbalanserande robot MiP att den måste vara tillverkad på licens från WowWee. Man har dock skalat bort en del teknik för att få ner prislappen. Istället för styrning via mobilen styrs denna robot via en medföljande fjärrkontroll. Precis som MiP kan Carrybot balansera saker (upp till 350 gram) på en liten bricka, styras med handgester, dansa och även boxas mot en annan Carrybot. Prismässigt kostar Carrybot bara hälften så mycket som MiP och går i nuläget att få tag i för under 500 kronor.


Ubtech Jimu

Ubtech är, precis som Makeblock, ett kinesiskt företag som tillverkar robotkonstruktionskit. Deras robotkit kallas Jimu och bitarna är tillverkade av polykarbonatplast. Precis som Makeblock finns det flera olika robotkit i olika prisnivåer och man kan antingen bygga efter färdiga ritningar såsom olika djur, bilar, humanoida robotar eller efter egen fantasi. Instruktioner för att bygga ihop robotarna får man direkt i appen, vilket ger flera fördelar jämfört med det klassiska sättet med tryckta instruktioner. Dels animeras bygginstruktionerna och man kan dessutom rotera delarna i 3D i appen för att se exakt hur alla bitar sitter ihop från alla håll. Appen används även för att styra och programmera roboten via dra-och-släpp när man byggt klart den.

Ubtech tillverkar dock även färdiga och mer avancerade humanoida robotar i form av Alpha 1S (som nu har fått en efterföljare i form av Alpha1 Pro) och Alpha 2, där den sistnämnda utseendemässigt påminner mycket om Nao. Dessa kostar dock mellan 4.000 och 20.000 kronor beroende på modell och är kanske därför inget man ger bort i julklapp. I videon nedan kan den dyraste och mest avancerade modellen, Alpha 2, ses.


Missa heller inte 2014 års julklappstips här på Robotnyheter. De flesta prylarna säljs fortfarande och nu har dessutom priserna på de dem sjunkit.