Rullande robotar levererar numera hämtmat åt Just Eat

Foto: Just Eat

I somras kunde vi läsa om att självkörande robotar från Starship Technologies börjat testköras i Europa. Nu rapporteras att hämtmatskedjan Just Eat gjort sin första riktiga leverans av hämtmat. De verkar dessutom som robotarna kommer till Sverige under 2017.

Just Eat är Europas största internetbaserade hämtmatskedja och nyligen gjorde de sin första hämtmatsleverans med hjälp av en autonom rullande robot från Starship Technologies i Londonstadsdelen Greenwich, skriver The Telegraph. Sedan i september har man testkört robotarna på Londons gator och nu har de alltså satts i skarpt bruk. Det innebär även att Just Eat är det första företag i världen som levererar hämtmat med hjälp av autonoma transportrobotar.

Att leverera mat med roboten kostar dessutom endast 1 pund per leverans, att jämföra med 3-6 pund som det kostar att ha mänskliga bud som kör ut maten, skriver The Telegraph. Just Eat har även planer på att utöka transportområdet för robotarna till att omfatta fler delar av London.

”Nu när vi är igång i Greenwich kommer vi jobba mot en större utrullning av pilotprogrammet över London under det nya året”, säger Graham Corfield, vd för Just Eat i Storbritannien.

Robotarna är som en slags rullande förvaringsboxar på sex hjul som klarar av upp till 10 kilos last och själva hittar fram till destinationen via bland annat GPS. De har även nio kameror och andra sensorer för att undvika kollisioner och rullar på i en hastighet av drygt 6 km/h. Robotarna fjärrövervakas dock hela tiden av människor och är även utrustade med högtalare och mikrofon så det går att prata med kunderna. För att inte vem som helst ska kunna stjäla maten från roboten är dess förvaringsutrymme låst och låses upp via en kod som kunden får i den tillhörande mobilappen. I början av november gjordes även den första robotleveransen i Redwood City i Kalifornien av ett lokalt bageri, vilket kan ses i videon nedan.

Kommer till Sverige 2017

Det verkar även som Starships robotar kan komma att börja användas för budleveranser i Sverige under nästa år. I slutet av augusti kunde man nämligen se Starship-robotarna rulla omkring i Stockholm, även om de då inte körde autonomt eftersom robotarna saknar inlagda kartor över Stockholm. Breakit intervjuade då Tiit Liivik, konstruktör på Starship, som berättade att de redan var i samtal med flera stora e-handlare i Sverige.

“Vi räknar med att ha robotar i Sverige någon gång under 2017 men det beror helt på hur kundsituationen ser ut framåt”, sa Liivik.

Han berättade även att robotarna bara är 99 procent självkörande och att de behöver hjälp av de mänskliga operatörerna som övervakar robotarna för den sista procenten, vid till exempel vägarbeten eller när roboten ska korsa en gata.

“Om vi skulle göra den självkörande i sådana situationer hade det krävt en dator på storlek med ett kylskåp så det är mer effektivt så här”, förklarade han.