Veckans videor: Automatisk bilparkering, lagerplockningsrobot och AI som spelar Doom

Ett parkeringshus som parkerar och hämtar bilen automatiskt, en AI som spelar Doom och en exploderande robot är en del av vad som återfinns nedan i videoformat.

Exoskelettet AILA/CAPIO är ett tyskt-ryskt samarbete där man över internet kan fjärrstyra en robot som i praktiken kan befinna sig på andra sidan jorden. I videon får vi se hur en person i Magnitogorsk i Ryssland med hjälp av detta exoskelett fjärrstyr en SAR-401-robot i tyska Bremen och vice versa. Robotlösningar som denna kan bland annat användas för att från jorden fjärrstyra humanoida robotar på rymdstationer.


Mer på temat ryska exoskelettstyrda robotar blir det i detta klipp då vi återser FEDOR. Denna gång får vi se den fjärrstyrda humanoida roboten utföra en del nya moment.


I helgen anlände de första patienterna till Nya Karolinska i Solna. Sjukhuset använder sig av autonoma transportrobotar (AGV:er) för att transportera textilier, mat och medicin. Totalt har 29 AGV:er av modell CAESAR från tyska MLR köpts in och dessa kan utföra 1.600 transporter per dygn. Läs mer om robotarna i den tidigare artikeln.


I höstas var det mycket skriverier i media om Samsungs nya smartphone Galaxy Note 7 vars batteri kunde explodera, eller åtminstone börja brinna, vilket ledde till att Samsung återkallade samtliga enheter och slutade tillverka modellen. Nu visar det sig att en liknande incident skedde med Nasas robot Robosimian, känd från DARPA Robotics Challenge, i juni i år när roboten stod på laddning. Även i detta fall var batteriet av typen litium-jon. Till skillnad från det encelliga batteriet i en mobiltelefon hade robotens betydligt kraftigare batteri 96 celler, vilken ledde till en våldsam kedjereaktion. Se den dramatiska videon här under.

https://www.youtube.com/watch?v=pIAHU-MTjK8


En annan Nasa-robot som varit med i DARPA Robotics Challenge är Valkyrie som vi här får se i två videoklipp. Den första videon är lite av en show-off där roboten utför diverse balansakter och annat. Det andra klippet har mer karaktären av en dokumentärserie och då det står ”EP1” i videobeskrivningen på YouTube kan vi kanske förvänta oss fler delar framöver.


Google DeepMind håller som bekant på att lära sin artificiella intelligens att spela 3D-spel liknande Doom. Än så länge har vi dock inte fått se några videoklipp från DeepMind på just Doom. En AI baserad på deep reinforcement learning som dock lärt sig spela Doom enbart via analys av pixeldata, det vill säga det som för stunden syns på skärmen, har utvecklats vid Cornell University och kan ses i klippet nedan. Enligt forskarna ska deras AI ”avsevärt överträffa” både spelets inbyggda AI-spelare samt mänskliga spelare i deathmatch-scenarion. Spelstilen är ganska olik hur en typisk människa skulle spela, men uppenbarligen framgångsrik.


BALLU (Buoyancy Assisted Lightweight Legged Unit) är en rätt udda robot från RoMeLa (Robotics & Mechanisms Laboratory) vid UCLA (University of California, Los Angeles) som består av en heliumfylld ballong med långa smala ben, vilket gör att den påminner lite om en flamingo. Tack vara denna konstruktion kan roboten aldrig ramla. En nackdel är dock att den är väldig vindkänslig, vilken inte gör konstruktionen så lämplig för utomhusbruk.

En annan bipedal robotplattform som RoMeLa utvecklat är NABiRoS (Non Anthropomorphic Bipedal Robotic System) som påminner om en huvudfoting och där man vridit om benen för att få till en stabilare gångstil. Redan idag kan roboten gå över ojämnt underlag och hoppa omkring. När den är färdigutvecklad är tanken att den bland annat ska kunna gå i trappor genom att vrida knäleden 360 grader.


TORU Cube är en lagerrobot från Magazino som autonomt kan åka omkring och plocka varor från lagerhyllor, så länge de ligger förpackade i kartonger eller är rektangulära. Roboten ska kunna lyfta allt från lätta kartonger till tunga böcker. Den är även säker nog att kunna arbeta sida vid sida med mänskliga lagerarbetare.

Samma företag håller även på att utveckla TORU Box och TORU Flex där den sistnämnda är en liknande lagerrobot som ska kunna plocka och placera mer komplexa objekt. Detta görs antingen med hjälp av en robothand eller sugkopp längst ut på robotarmen för att greppa objekten.


I det fjärde avsnittet av dokumentärserien om arbetet bakom MegaBots får vi se när man testar vilket vapen som är effektivast för den kommande robotstriden.


Wired har tagit sig en titt på ett helautomatiserat parkeringsgarage som använder sig av en robotlösning från Unitronics. Istället för att åka runt och leta efter en ledig parkeringsplats kör man helt enkelt in bilen i parkeringsgaraget och kliver sedan ur och låser sin bil för att låta själva parkeringen ske automatiskt. Bilen förflyttas via en slags bilhiss som går både vertikalt och horisontellt samt av frigående autonoma transportrobotar som åker in under bilarna och lyfter dem. Tack vare att bilarna kan parkeras tätare, då inga dörrar behöver öppnas, och att inga ramper behövs får man plats med omkring 2-3 gånger så många bilar som i ett traditionellt parkeringshus med samma volym.


Avslutningsvis har vi denna kedjerökande ”robot” från Wyss Institute och Harvard University som kan laddas med upp till tio cigaretter åt gången. Tobaksröken leds sedan till ett litet chipp med levande celler från en mänsklig lunga på och syftet är att ta reda på hur lungcellerna reagerar på röken. Bland annat kan detta användas inom forskningen om lungsjukdomen KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom). Metoden uppges dessutom fungera bättre än djurförsök.