Veckans videor: Världens första autonoma drönarrace, DeepMind och ryska humanoida roboten FEDOR

Mark IV style.

Allt från små robotar som klättrar på kläder till 60 ton tunga robotar som bygger vingarna till Boeing 737-flygplan blir det i denna veckas videor.

Hur fungerar egentligen Googles artificiella intelligens DeepMind och vad skiljer den från andra AI:s? Det går ColdFusion igenom i detta videoklipp där vi bland annat får veta att DeepMind, som tidigare med stor framgång lärt sig spela gamla arkadklassiker som Breakout och Space invaders, nu gett sig på 90-talets spel och ska lära sig spela 3D-spel som Doom på egen hand.

Tekniken som DeepMind använder sig av kallas asynchronous reinforcement learning och en tillämpning av denna teknik kan ses i klippet nedan som är upplagt av DeepMind själva. Där navigerar deras AI enbart med hjälp av visuell input i just en Doom-liknande 3D-labyrint där målet är att samla gröna äpplen och orange portaler.


Den humanoida roboten Agile Justin från tyska rymdfartsstyrelsen DLR kan numera identifiera vilket material saker är gjorda av enbart via känsel. På en av fingertopparna har man monterat känselsensorer som tar in information om underlaget 750 gånger/sekund. Det räcker därmed att roboten drar fingret i två sekunder över ett föremål för att samla in tillräckligt med data. Via deep learning lär sig Justin sedan vilket material föremålet är gjort av. Efter att ha tränat på sex olika material i olika riktningar och positioner kunde Justin med upp till 97,3 procents träffsäkerhet avgöra vilket material det var. Nästa steg för forskarna är att utöka till 15 olika material och ändå uppnå samma träffsäkerhet.


Forskare vid MIT och Stanford har utvecklat en typ av robotar de kallar Rovables som kan ta sig fram på kläder och andra föremål av tyg. För att kunna klättra vertikalt använder sig roboten av magnetiska hjul på vardera sida om tygstycket. Robotarna drivs av ett batteri på 100 mAh och kan dessutom åka och ladda sig själva vid behov. Via trådlös kommunikation med en dator i närheten kan de få instruktioner. Frågan är dock vad man ska ha dessa små robotar till, men som med så mycket annan robotforskning handlar det mer om ett proof-of-concept av tekniken.

Via Recode


Wired har besökt Boeings fabrik där de tillverkar flygplansmodellen 737 som ju är ett passagerarflygplan med en vingbredd på 36 meter. Till sin hjälp att bygga dessa vingar använder sig Boeing av nio så kallade PAL-robotar (Panel Assembly Line) som gör så att tillverkningsprocessen går dubbelt så snabbt jämfört med tidigare. Varje robot är sex meter hög och väger 60 ton.


Redan idag flyger passagerarflygplan på autopilot den absoluta merparten av tiden och i framtiden kommer det sannolikt vara helt pilotlösa cockpitar ombord på planen. Det kommer dock krävas att flygplanen specialbyggs för helautonom drift från början och under övergången kan humanoida robotar som tar över piloternas uppgifter sättas in i cockpiten för att pilla på reglage och göra andra ”pilotiga” saker. Just en sådan robot har utvecklats vid sydkoreanska KAIST och presenterades under IROS 2016 i Daejeon, Sydkorea. Av videon att döma kan denna robot fullfölja hela flygprocessen från start av motorer till landning, åtminstone i en flygsimulator.


Under IROS 2016 anordnades även världens första autonoma drönarrace där drönarna på så kort tid som möjligt ska lyckas ta sig igenom olika hinder. Till skillnad från många av de videoklipp vi sett genom åren med drönare som i hög hastighet gör diverse manövrar använder dessa drönare inga mocap-kameror monterade ovanför sig utan enbart ombordsensorer. Vinnare blev Team KIRD från sydkoreanska KAIST och på andra plats kom Team MAV-lab från nederländska TU Delft som använde en hårdvarumässigt omodifierad Parrot Bebop-drönare. På tredje plats hamnade Team ETHZ ASL/ADRL från schweiziska ETH Zürich. Tävlingen sponsrades bland annat av det koreanska handelsministeriet.


Den ryska humanoid som tidigare gick under namnet Avatar kallas numera FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) och utvecklas av den ryska federala rymdflygstyrelsen Roskosmos, motsvarande NASA och ESA i USA respektive Europa. Roboten ska kunna användas i miljöer som är för farliga för människor samt i rymden. I videon ser vi roboten utföra uppgifter som är mycket snarlika de som förekom i DARPA Robotics Challenge, med den avgörande skillnaden att denna robot i huvudsak verkar vara fjärrstyrd. Roboten beräknas dock inte vara färdigutvecklad förrän 2021, enligt Startlr.

För er som inte fick nog av FEDOR i videon ovan så finns ytterligare klipp att se på detta Youtubekonto.


Robotnyheter skrev om finska Zen Robotics redan 2011 och då använde sig deras robotiserade sopsorteringssystem av traditionella 6-axliga industrirobotarmar. Nu har man dock lanserat en ny variant där man använder sig av stora robotgripklor som förflyttar sig via en travers och där själva robotarmen endast behöver röra sig upp och ned. Notera även hur robotarna inte släpper avfallet rakt ner i respektive behållare utan öppnar gripklon ”i farten” och på så vis utnyttjar momentum. Detta syns tydligast cirka 2:30 in i videoklippet då sopsorteringen visas i slowmotion.


Nyligen lanserades robotbilbanan Anki Overdrive i Sverige och en konkurrent har nu dykt upp i form av Hotwheels AI som dock ännu inte verkar ha kommit hit. Precis som Anki Overdrive handlar det om självkörande AI-bilar som läser av underlaget (i detta fall endast nyansen grått på banan). Man kan även här bygga sina egna bilbanor via modulära bandelar. Istället för att styra bilarna via en mobilapp använder sig Hotwheels AI dock av en dedikerad fysisk handkontroll. Man kan även byta kaross på bilarna för att på så sätt snabbt få en helt ny bil. Bilarna kan dessutom köras utanför banan, likt en vanlig radiostyrd bil.

Sammanfattningsvis verkar Hotwheels AI inte vara lika avancerat som Anki Overdrive men betydligt billigare då ett startpaket kostar 100 dollar, jämfört med 150 dollar för Ankis variant. I startpaketet ingår två bilar, två handkontroller och 20 bandelar.


Hur skulle det se ut om man bytte ut sin gamla träslöjdslärare mot robotar? Kanske som i videon nedan där vi får se ett hopklipp med olika robotar som hyvlar, sågar, spikar, borrar och mejslar i trä.

https://www.youtube.com/watch?v=Fb4j51Mor20


ARTI är en modulär UGV-plattform (Unmanned Ground Vehicle) från Transcend Robotics som gör det busenkelt att ta roboten upp och ner för trappor. Det enda personen som fjärrstyr ARTI behöver göra är att skjuta styrspaken rakt fram så sköter roboten resten automatiskt när den stöter på upp till 40 centimeter höga hinder.

Det går även att lasta matkassar och andra saker på ARTI eller expandera den med sensorer som möjliggör autonom navigation, vilket kan ses i videoklippet nedan.


Avslutningsvis det tredje och senaste avsnittet i dokumentärserien om arbetet bakom MegaBots.