Anki Overdrive nu i Sverige och Cozmo premiärlanserad

Idag lanseras Anki Overdrive officiellt i Sverige och nyligen har även Ankis robot Cozmo lanserats i USA.

Under Apples utvecklarkonferens WWDC 2013 visades robotbilbanan Anki Drive upp för första gången och började säljas senare samma år. Två år senare kom Anki Overdrive där man hade modulärt uppbyggda banor istället för en förutbestämd bana. Man kan närmast beskriva Anki Overdrive som en kombination av en traditionell bilbana och TV-spel som Mario Kart. Man bygger först ihop sin egen bilbana och styr sedan de små leksaksbilarna med sin smartphone. Grejen med Anki Overdrive är att man kan tävla både mot varandra och mot AI-styrda motståndarbilar. Totalt kan upp till fyra spelare köra samtidigt på banan. Man kan dessutom använda olika typer av virtuella vapen för att sätta käppar i hjulen för varandra.

I september 2015 började Anki Overdrive säljas i USA och idag, den 19 oktober, sker den officiella Sverigelanseringen. Sedan den ursprungliga lanseringen har Anki även släppt Supertrucks som är en slags långtradare man kan tävla mot de vanliga bilarna med på banan.

Startpaketet ”Overdrive Starter Kit” har ett rekommenderat cirkapris på 2.000 kronor och innehåller två bilar samt 10 bandelar som man kan bygga ihop till åtta olika banor. Man kan sedan köpa till både fler bilar och extra bandelar i efterhand för att bygga ännu längre banor. Bilarna har en prislapp på 680 kronor styck och har namn som Nuke, Thermo, Big Bang och Guardian. Två Supertrucks finns också, x52 och Freewheel, och dessa kostar 780 kronor styck. I videon ovan kan ett test av Anki Overdrive Supertrucks ses.

 

Varje bil i Anki Overdrive har en processor under huven samt en infraröd kamera på undersidan som i realtid läser av mönster i banan samtidigt som bilen kommunicerar med mobilappen. I videoklippet nedan förklaras kortfattat hur bilarna kan köra av sig själva.

Anki Overdrive


Cozmo lanserad

I måndags började även Ankis charmiga robot Cozmo att säljas, dock inte i Sverige ännu. Cozmo beskrivs av Anki själva som en animerad karaktär som kommit till liv via artificiell intelligens. Robotens ansiktsuttryck är animerade av samma Pixaranimatör som ligger bakom animationerna i filmen Wall-E. Prislappen för Cozmo i USA är 180 dollar, vilket troligtvis skulle landa på närmare 2.000 kronor i butik i Sverige.  Läs mer om Cozmo här. En recension av Cozmo kan ses i videoklippet ovan.

Cozmo