Kobi – slinglös robotgräsklippare och robotsnöröjare i ett

Foto: Kobi / YouTube

Kobi är en något så fiffigt som en modulär robot där man genom att byta ut frontpartiet kan använda samma robot både som en robotgräsklippare, robotsnöslunga och robotlövräfsare.

Kobi har utvecklats av New York-startupen The Kobi Company och är unik i flera aspekter. Dels är det en robotgräsklippare som fungerar helt utan begränsningsslinga, vilket löser både bekymret med en tidskrävande installation och minimerar risken för åskskador på robotgräsklipparen då blixten vid ett nedslag annars går via begränsningsslingan fram till laddstationen och där slår ut själva roboten.

Roboten är dessutom modulär så man kan montera tre olika frontpartier på den beroende på om man vill att den ska fungera som en robotgräsklippare, robotsnöröjare eller robotlövräfsare. Bara det faktum att en autonom robotsnöslunga snart finns på marknaden är unikt, då det hittills endast funnits diverse hemmabyggen och då fjärrstyrda sådana. Det närmaste en kommersiell snöröjarrobot som Robotnyheter hört talas om var när SuperDroid Robots för två år sedan lanserade två snöröjarrobotar på Kickstarter, den ena modellen med plog och den andra med snöslunga. Dessa var dock betydligt dyrare och dessutom fjärrstyrda. Kobi är däremot en helt autonom robot men kan även fjärrstyras via en smartphone om så önskas.

Foto: Kobi

Hur lyckas då roboten hålla sig på gräsmattan när den klipper gräs och garageuppfarten när den röjer snö, utan någon slinga som begränsar den? Enligt utvecklarna använder sig deras robot av en kombination av en högpresterande GPS och flera andra sensorer, vilket gör att positionen ska kunna fastställas med en tums exakthet (2,5 centimeter). Enligt CNN lokaliserar sig Kobi med hjälp av två ”fyrar” som måste placeras i trädgården. Den har dessutom kamera och ultraljudssensorer som gör att den kan upptäcka husdjur och människor och då stanna för att till exempel undvika olyckor med hundsvansar inblandade, som vi kunnat läsa om i media i princip varje sommar.

Kobi har ett inlärningsläge som används vid installationen. Man visar då roboten var tomtgränsen går samt eventuella fasta hinder. Därefter måste den veta var den ska dumpa snön eller löven. Efter det så listar den på egen hand ut vad den ska göra, skriver The Kobi Company på sin webbsida. Vill man inte göra detta själv så kommer de även erbjuda installationen som en service.

Robotgräsklipparen Kobi. Foto: Kobi

Precis som vanliga robotgräsklippare åker Kobi och laddar sig automatiskt när det behövs och kan även schemaläggas samt styras manuellt via den tillhörande appen. Roboten kommunicerar med mobilen eller surfplattan via wifi och bluetooth. Kobi är även kopplad till en vädertjänst så den vet när det kommer snöa. Vid långvarigt snöande kan roboten röja snön i flera pass där den åker och laddar sig mellan varje pass medan ett nytt snölager lägger sig. När den laddat klart kör den en ny omgång och slipper på så vis ta sig an decimetertjocka snötäcken.

Robotsnöröjaren Kobi. Foto: Kobi

Kobi har en maxhastighet på 3 km/h (2 mph) och klarar av lutningar på upp till 40%. Snöslungan kan slunga iväg snön upp till 40 fot (drygt 12 meter) beroende på snötyp. I snömodulen ingår även ett par djupt räfflade däck för bättre grepp. Upp till nästan 1.500 m² (0,37 tunnland) stora ytor kan snöröjas. Har man istället gräsmodulen inkopplad är det gräsmattor på upp till hela 7 tunnland som kan klippas, motsvarande drygt 28.000 m². Och med lövmodulen är det upp till 12.000 m² (3 tunnland) stora ytor som kan räfsas. Lövräfsningen, som är autonom även den, fungerar så att Kobi räfsar ihop löven i små högar på bestämda positioner på gräsmattan.

Foto: Kobi

Stöldskydd finns också givetvis i form av PIN-kod samt en öronbedövande larmsignal. Man får även en notis i sin smartphone om någon försöker stjäla roboten. Som om inte detta räckte går Kobi även in i ett ”disable mode” som gör den i praktiken oanvändbar för den som stjäl den.

Sammantaget låter Kobi nästan för bra för att vara sann och måste ha inneburit svåra ingenjörsmässiga utmaningar för att få allt att fungera. Men den har å andra sidan en rätt saftig prislapp. Från 4.000 dollar kommer den att kosta, beroende på vilken modul man vill ha till den. I december 2016 kommer 10 betaversioner av roboten att släppas för att ingenjörerna bakom Kobi ska kunna få in feedback. I början av 2017 kommer man sedan lansera Kobi kommersiellt för allmänheten, skriver Daily Mail. Försäljningen kommer dock inledningsvis vara begränsad till nordöstra USA. Några uppgifter om den kommer lanseras utanför USA finns i dagsläget inte.

Kobi

SE ÄVEN: