Veckans videor: Cybathlon 2016, robot som åker skateboard och hjärnstyrd robotarm med känsel

Foto: DARPA

Missade du Cybathlon 2016 förra helgen? Då kan du se hela tävlingen i efterhand eller några av höjdpunkterna i denna veckas videor. Det blir även en hopfällbar drönare som kan filma i 4K, MegaBots, en robot som svettas och så sparkas det lite på stackars Atlas.

Disney Research har utvecklat ett hoppande robotben som har helt intern strömförsörjning via batterier ombord och därmed ej är bunden till någon extern kabel. Mekanismen som robotbenet använder sig av kallas LEAP (Linear Elastic Actuator in Parallel) och det har även en slags höftled i form av två servon som gör att benet kan vinklas framåt och bakåt samt åt höger och vänster. Den enbenta roboten klarar av att hålla balansen hoppandes i cirka sju sekunder, motsvarande 19 hopp.


Robelf heter ännu en av de många sociala hemrobotar som dykt upp på crowdfundingsidor de senaste åren. Funktionsmässigt är det inte heller något som direkt sticker ut från de övriga robotarna i denna kategori. Robelf kan bland annat agera vaktrobot genom att åka runt autonomt, ladda sig själv vid behov, berätta hur vädret ska bli under dagen och hjälpa barnen med läxor och läsa sagor för dem.

Roboten navigerar autonomt inomhus via små fyrar kallade ”Elf tower” som monteras i vägguttagen. I skrivande stund har den nått strax över finansieringsmålet på Indiegogo och det finns fortfarande ”early bird”-versioner av Robelf kvar för 349 dollar.


Cybathlon 2016, som var det första någonsin att anordnas, är nu över och en video med några av höjdpunkterna har släppts. Det går även att se hela tävlingen i efterhand här (observera att videoklippen ligger i omvänd kronologisk ordning, alltså avslutningen överst och inledningen nederst). Bland annat medverkar svenska Magnus Niska i handprotesgrenen som gick ut på att så snabbt och felfritt som möjligt utföra diverse vardagliga uppgifter såsom att skruva i en glödlampa, skiva bröd, använda en konservöppnare och hänga upp tvätt.


Tested har provat drönaren Hover Camera Passport som är en lätt och hopfällbar quadkopter som dessutom använder sig av datorseende för att spåra din kropp och ditt ansikte medan den flyger omkring dig. Drönaren är liten och lätt nog att kunna bära med sig i en handväska och ska kunna filma i 4K samt ta stillbilder i 13 megapixel. Prislappen ligger på 599 dollar men under två veckor är den prissänkt med 50 dollar.


Det är egentligen inget speciellt med denna video från iRobot som demonstrerar deras städrobotar Roomba och den nya våtmoppningsroboten Braava Jet 240, om det inte vore för slutet. Där kan noteras att iRobot har skaffat sig en ny logotyp, efter att ha haft samma under alla år. Den nya logotypen består av ett sammansatt ”i” och ”R” och kan även ses på deras webbsida. Den lär även dyka upp på de fysiska robotarna framöver.


Google avslöjade förra veckan att de höll på att ta fram en självlärande robotarm, men att roboten aldrig kom ut på marknaden då den inte klarade Googlemedgrundaren Larry Pages ”tandborsttest”. En längre bloggpost om denna robot samt fler videoklipp finns på Googles forskningsblogg. Även Bloomberg har skrivit om denna robot och även pratat med James Kuffner som ledde robotavdelningen på Google men idag är CTO (Chief Technology Officer) på Toyota Research Institute. Han säger att Googleroboten fortfarande var en prototyp men att den hade en massa fördelar och att om det hade varit enbart upp till honom så hade han lanserat den.

Robotarna har byggts av Meka Robotics, ett av flera robotföretag som Google köpte upp i slutet av 2013. Totalt ska Google ha tillverkat 50 robotar av detta slag, skriver Bloomberg.


Darpa har nått en ny milstolpe med sin tankestyrda robotarm. Det Darpa-finansierade forskarteamet från Pittsburg har för första gången lyckats skapa artificiell känsel i en robotarm kopplad direkt till hjärnan på en människa. I videon ser vi hur en av forskarna sätter en ögonbindel på Nathan Copeland, som den förlamade försökspersonen heter. Därefter trycker de lätt på ett finger i taget på robothanden, som kopplats in direkt till hans hjärna via elektroder och på så vis kan kommunicera åt båda hållen. Han lyckas då med nästan hundraprocentig exakthet känna vilket enskilt finger som utsätts för tryck.

Läs mer på Darpas webbsida


Nvidia är kanske mest kända för sina Geforce-grafikkort, men på senare år har de börjat fokusera allt mer på artificiell intelligens, deep learning och autonoma bilar där deras kraftfulla grafikkretsar kommer väl till pass. Det har resulterat i produkter som Nvidia DGX-1 och DRIVE PX 2. Är man intresserad av den tekniska utvecklingen inom dessa områden kan Nvidias två timmar långa keynote från GTC Europe 2016 (som för övrigt är den GTC-konferensen att anordnas i Europa) vara värt att se.


Skaparna av MegaBots har gjort en Youtube-serie om arbetet bakom kulisserna med jättemechrobotarna. Hittills har två avsnitt släppts och i det första avsnittet, ”How to Destroy a Giant Robot”, testar utvecklarna hur mycket stryk deras Mk.II-robot tål genom att placera en sensorförsedd testdocka i cockpiten och därefter utsätta den 6 ton tunga och drygt 4,5 meter höga mechroboten för olika ”vetenskapliga” tester.

Avsnitt två handlar om hur de går tillbaka till ritbordet för att från grunden designa sin Mk.III-robot. Det visade sig nämligen i det första avsnittet att Mk.II-modellen var rent livsfarlig för människor att sitta i när den blir beskjuten med gigantiska paintballkulor. Den nya robotmodellen kom att kosta hela 2,5 miljoner dollar, till skillnad mot föregående modell som ”bara” gick på 200.000 dollar. Mk.III är närmare 5 meter hög och väger 10 ton. Man tar dessutom hjälp av IHMC Robotics som ska göra att roboten kan parera slag med hela kroppen, ungefär som en boxare.

Det tredje avsnittet släpps på Youtube den 26 oktober.


Charlie Rose från 60 minutes har intervjuat roboten Sophia från Hanson Robotics, kända för sina människoliknande robotar med sin patenterade robothud Frubber (“flesh rubber”) som efterliknar mänskliga muskler och hud i ansiktet.

https://www.youtube.com/watch?v=8a9Xm3cp0-E


Avslutningsvis blir det några videoklipp från IROS 2016 som IEEE Spectrum lagt upp. Först ut är den bioinspirerade humanoida roboten Kengoro som ungefär som vi människor kyler ner sina motorer genom att svettas. Detta gör bland annat att roboten kan utföra armhävningar konstant under 11 minuter utan att överhettas.

Videoklipp på forskare som sparkar på sina robotar tycks vara populära, så här kommer ännu ett klipp där forskare från både Carnegie Mellon University, Uber Advanced Techonologies Center och Disney Research är involverade. För att skippa allt tekniskt mumbo-jumbo så visar videon en Atlasrobot som fått förbättrad balans och numera klarar av både sparkar och att gå i ojämn terräng.

Humanoida robotar är som bekant väldigt långsamma på att gå, men tänk om de kunde åka skateboard eller sparkcykel istället? Detta har några forskare vid University of Tokyo tagit fasta på och försöker nu få den humanoida roboten HRP-2 att göra just detta.