Cybathlon 2016 igång – svensk med tankestyrd cyborgarm bland de tävlande

Magnus Niska från Haparanda under Cybathlons övningstävling i juli. Foto: ETH Zurich / Alessandro Della Bella

Idag inleddes Cybathlon 2016 – världens första ”cyborg-OS” där deltagare med olika former av avancerade proteser och exoskelett tävlar mot varandra.

Cybathlon anordnas i Schweiz av det tekniska universitetet ETH Zürich och påminner lite om Paralympics, men ett av de uttalade målen här är att driva på utvecklingen av proteser och liknande tekniska hjälpmedel för människor som är amputerade eller har nedsatt rörlighet.

De grenar som deltagarna i Cybathlon tävlar i är följande:

I armprotes-racet deltar svenska Magnus Niska från Haparanda som för snart fyra år sedan blev först i världen med att få en tankestyrd cyborgarm permanent inopererad. Operationen skedde på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Magnus berättar i ett pressmeddelande från Chalmers hur hans liv förändrats.

– Jag känner mig inte handikappad när jag har den här armen, säger Magnus. Nu arbetar jag hundra procent och kan utföra alla uppgifter i både jobbet och familjelivet. Protesen känns inte som en maskin, utan mer som min egen arm.

Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan, som ligger bakom den tekniska utvecklingen av den avancerade armprotesen, berättar att man nu håller på att försöka skapa ett system för konstgjord känsel till protesen. Redan idag kan dock Magnus känna olika grader av tryck i sin artificiella hand och Chalmers skriver att han är världsunik i och med denna permanenta koppling för känsel mellan protes och nervsystem.

I Cybathlons armprotes-gren ska Magnus så snabbt som möjligt klara av sex olika utstationerade uppgifter som att till exempel använda en konservöppnare, hänga upp tvätt, skruva i en glödlampa, skiva bröd samt lasta en bricka med porslin och därefter öppna en dörr med brickan i handen. Totalt deltar elva lag i denna gren.

Max Ortiz Catalan säger dock att Cybathlon är långt ifrån optimal för deras teknik och att Magnus också är den enda deltagaren som är amputerad ovanför armbågen, vilket är en konkurrensnackdel. Många av deltagarna har dessutom specialutvecklade tekniska lösningar anpassade för tävlingen medan Magnus har sin vanliga armprotes som han använder till vardags.

Välbekanta IHMC Robotics ställer också upp under Cybathlon och har utvecklat ett eget exoskelett som kan ses i videoklippet ovan, tillsammans med övriga lag som fick möjlighet att ”tjuvträna” dagen innan. Totalt deltar 74 tävlande från 59 olika lag och 25 olika länder. Nästa Cybathlon anordnas 2020 i Tokyo, i samband med OS.

Uppdatering 16 oktober: För dig som missade livesändningen från Cybathlon 2016 går den att se här i efterhand. Observera att det är uppdelat i flera videoklipp samt att dessa ligger i omvänd kronologisk ordning, alltså avslutningen överst och inledningen nederst. En video med några av höjdpunkterna kan även ses i det inbäddade klippet nedan.

Se Cybathlon 2016 live här