Toyotas nya sällskapsrobot Kirobo Mini lär sig vad du gillar – börjar säljas 2017

2013 visade Toyota upp sin robot Kirobo som sedan dess bland annat blev den första humanoida roboten med konversationsförmåga att skickas ut i rymden som sällskap åt rymdfararna. Kirobo är blott 34 centimeter hög men nu har Toyota tagit fram en ännu mindre robot kallad Kirobo Mini som börjar säljas nästa år.

Den nya minivarianten av Kirobo är så liten att den ryms i handflatan. Den är endast 10 cm hög (sittande, då den ej kan stå eller gå) och väger 183 gram. Precis som sin större föregångare kan man konversera med den (på japanska) genom att prata och roboten svarar sedan med den typ av lite barnsliga talsyntesröst som är så typisk för japanska robotar.

Kirobo Mini rör även på händer och huvud medan den pratar och kan vrida huvudet mot personen den konverserar med. Via en integrerad kamera kan roboten läsa av ansiktsuttryck för att kunna anpassa sina konversationer och kroppsspråk efter sinnesstämningen hos personen den pratar med.

Den lilla roboten har även en form av långtidsminne så den via tidigare konversationer kan komma ihåg vad vissa personer gillar och ogillar. Den ska enligt Toyota även kunna hämta information från till exempel hemmet eller bilen och säga saker som ”Välkommen hem” eller ”Det var en lång bilresa”. Roboten ska kunna babbla på i cirka 2,5 timmar innan batteriet måste laddas igen i tre timmar.

Kirobo Mini marknadsförs som en sällskapsrobot och kommer gå att köpa i Japan nästa år för strax under 40.000 yen (knappt 3.400 kronor). Den lilla roboten är även beroende av en smartphone med bluetooth för att fungera och sin artificiella intelligens verkar den få via en molntjänst, då en abonnemangsavgift på 300 yen (cirka 25 kronor) i månaden tillkommer.

Kirobo Mini