Parrot S.L.A.M.dunk ger din drönare SLAM

Den för robotintresserade mest intressanta produkten Parrot presenterat denna månad är nog ändå S.L.A.M.dunk. Det handlar om en hårdvarumodul som monteras på en existerande drönare och därefter gör att den kan flyga, navigera och undvika hinder autonomt.

Parrot S.L.A.M.dunk är ett öppet utvecklingskit för de som vill göra sina drönare autonoma. Som namnet skvallrar ger denna modul drönaren SLAM-funktionalitet (Simultaneous Localization And Mapping) så den kan bygga upp en 3D-karta av sin omgivning, helt autonomt navigera inomhus och undvika multipla hinder i miljöer där GPS-signaler inte når fram.

För att klara av detta är modulen utrustad med dubbla ultraljudssensorer (räckvidd upp till 15 meter), IMU, magnetometer, barometer och dubbla fisheye-kameror som filmar i 1500×1500 i 60 fps. Under skalet sitter den energisnåla mobilprocessorn Nvidia Tegra K1 med en kraftfull integrerad GPU för att i realtid kunna bearbeta all sensordata via de senaste algoritmerna för datorseende.

Totalt väger S.L.A.M.dunk mindre än 140 gram och ska enligt Parrot passa för olika typer av Linuxbaserade drönare. Modulen har ingen egen strömförsörjning utan kopplas in på drönares befintliga batteri via en 3,5 millimeter-kabel. Via en USB-kabel sker kommunikationen mellan drönaren och modulen.

På S.L.A.M.dunk finns två USB-portar samt en microHDMI-port, vilket innebär att man kan koppla in en bildskärm, mus och tangentbord för att utveckla direkt på modulen som om den vore en vanlig skrivbordsdator. Den kör det Linuxbaserade operativsystemet Ubuntu och även ROS (Robot Operating System).

S.L.A.M.dunk är inte heller begränsad till enbart drönare utan kan egentligen användas för de flesta typer av robotar där man behöver SLAM för en förmodat överkomlig slant. Något pris har nämligen inte annonserats ut ännu men produkten släpps Q4 2016, vilket innebär tidigast i oktober.

Parrot S.L.A.M.dunk