Nya ABB-robotar: IRB 1660ID och IRB 1200 Foundry Plus 2

ABB IRB 1660ID respektive IRB 1200 Foundry Plus 2. Foto: ABB

ABB har presenterat två nya industrirobotar denna månad. Det handlar om kompakta robotar avsedda för bågsvetsning och precisionsgjutning.

Den ena nykomlingen är IRB 1660ID, en kompakt robot avsedd för bågsvetsning samt maskinbetjäning och enligt ABB ”den mest mångsidiga i mellanstorleksklassen”. Den har invändig DressPack, vilket bland annat ger minskat kabelslitage och därmed lägre kostnader för underhåll.

”Vårt mål från början var att leverera en robot som utför bågsvetsning med överlägsen och konsekvent kvalitet, samt en snabb, flexibel och tillförlitlig maskinbetjäningslösning”, förklarar Dr. Hui Zhang, chef för Global Product Management, ABB-enheten Robotics, i ett pressmeddelande.

Tack vare den kompakta storleken och invändig DressPack ska den lämpa sig för bågsvetsning i trånga utrymmen. IRB 1660ID klarar en nyttolast på upp till 6 kg och har en räckvidd på 1,55 meter.

”Som ett direkt resultat av ett nära samarbete med våra kunder innehåller IRB 1660ID en ny generation av exakta, effektiva och tillförlitliga motorer”, tillägger Zhang. ”Vi lade ned mycket konstruktionsarbete på att göra roboten så styv som möjligt för att skydda den bättre, och för att utrusta den för de trånga utrymmen där den är utformad att användas.”


IRB 1200 Foundry Plus 2

IRB 1200 Foundry Plus 2. Foto: ABB

Den andra nya roboten är IRB 1200 Foundry Plus 2 som är ABB:s senaste gjuterirobot för materialhantering och maskinbetjäning. Även denna robot är kompakt med internt kablage. IRB 1200 visades upp redan 2014, då den lanserades i två modeller. Nu finns den dock även med Foundry Plus 2-tillägget, som är ABB:s valbara skyddssystem. Det innebär att den är IP66/67-klassad från bas till handled, vilket skyddar elektroniken inuti. Robotar med detta skyddssystem har även ett betydligt bättre korrosionsskydd och tål att högtryckstvättas med ånga, enligt ABB.

”Gjuterirobotar har länge bidragit till en hög produktivitet och hastighet i tunga metallgjutnings- och fordonstillämpningar och blir nu allt viktigare i hemelektronikstillämpningar för gjutning av lättviktsmetall”, säger dr Hui Zhang i ett pressmeddelande. ”Den här roboten gör att våra kunder kan öka sin produktivitet, leverera produkter med högre kvalitet och minska cykeltider.”

Enligt ABB är roboten den minsta i sin klass och ska kunna få ner cykeltiderna för precisionspressgjutningsprocesser som smartphonehöljen och andra elektriska komponenter. IRB 1200 finns i två modeller, beroende på om man prioriterar räckvidd (900 mm och 5 kg) eller nyttolast (700 mm och 7 kg).