Parrot Mambo – en drönare med gripklo och kanon

Tänk om du hade en liten drönare som kunde hovra ovanför dig och släppa ner godis i din mun. Parrot har tillverkat just en sådan som nu finns att köpa i Sverige.

Utöver hybriddrönaren Swing har Parrot lanserat ännu en ny minidrönare i höst. Den heter Mambo och har ett par intressanta expansionsmöjligheter. Förutom att bara kunna flyga omkring med drönaren kan man snäppa på en liten kanon som kan skjuta plastkulor. Magasinet rymmer 6 kulor (6 mm) som kan avfyras med en hastighet av ett skott varje 1,5 sekunder och på upp till två meters avstånd ska projektilbanan vara rak.

Den finns även en liten gripklo med vilken man kan lyfta sockerbitar och andra lättare objekt på max 4 gram för att sedan släppa ner dem från luften. Denna funktion kan faktiskt vara riktigt användbar och förmodligen är Mambo även den billigaste drönaren med gripklo man kan köpa i Sverige. Den kostar i dagsläget runt 1.200 kronor.

Precis som hos Parrot Swing sker styrningen av Mambo antingen direkt via en smartphone (via den nya FreeFlight Mini-appen) eller med den dedikerade handkontrollen Parrot Flypad (som är ny för denna generations Minidrones) som mobilen monteras i. Räckvidden är också densamma som hos Swing, det vill säga 60 meter om man använder FlyPad och 20 meter om man styr drönaren via mobilen. Även denna minidrönare har ett 550 mAh LiPo-batteri med en laddningstid på 30 minuter. Flygtiden är marginellt längre – 8 minuter med något av tillbehören monterade (inklusive stötdämpare) och en minut extra flygtid utan dessa.

Parrot Mambo är som de flesta drönare idag också väldigt lättflugen och har en autopilot som ser till att farkosten håller sig stabilt i luften även om man släpper handkontrollen. Om man ändå skulle krascha så stängs även propellermotorerna av automatiskt som en säkerhetsåtgärd. Även denna minidrönare har förprogrammerade luftakrobatiska manövrar som kan aktiveras med ett enkelt knapptryck.

I den nya FreeFlight Mini-appen kan man ställa in bland annat hur högt ens minidrönare får lov att flyga. Foto: Parrot

Parrot Mambo