Electrolux lanserar robotdammsugaren MotionSense

För 15 år sedan lanserade Electrolux världens första kommersiellt tillgängliga robotdammsugare. Den var dock före sin tid och försvann senare, men nu gör vitvarujätten ett nytt försök med en helt ny modell.

Electrolux måste beskrivas som pionjärer inom robotdammsugare då de under slutet av 90-talet visade upp en prototyp av vad som skulle komma att bli världens första autonoma robotdammsugare tillgänglig för vanliga konsumenter. Den nu klassiska modellen med den fossilinspirerade designen kom att kallas Trilobite och visades för första gången upp som en prototyp i BBC-programmet Tomorrow’s World i maj 1996, enligt Wikipedia.

Den 1 december 1997 släppte Electrolux ett pressmeddelande om sin prototyp där tekniken beskrevs som ”strikt futuristisk”, men det var först 2001 som Trilobite kom ut på marknaden. Robotdammsugaren var dock före sin tid och kostade dessutom saftiga 14.000 kronor, vilket förmodligen bidrog till att tillverkningen av Trilobite senare upphörde. Man kan dock fortfarande se fungerande Trilobite-robotar säljas på begagnatmarknaden på nätet.

I pressmeddelandet som Electrolux släppte den 7 november 2001, veckorna innan lanseringen av Trilobite, kan man läsa följande:

Trilobite är en helt ny produkt jämfört med den prototyp som presenterades 1997. Laddningen är automatisk, dammsugaren har en LCD-display och möjlighet att via den välja bland tre olika städprogram (normal, snabb och punkt) och dammet fångas upp med hjälp av en vals med gummilamell och hamnar i en behållare som man enkelt tar loss och tömmer (inga dammsugarpåsar behövs).

Uppföljaren Trilobite 2.0 med nya funktioner som bl.a. trappsensorer lanserades 2004.  Foto: Patrik Tschudin / CC BY 2.0

Idag, 15 år senare, har dock tekniken kommit ikapp och blivit både mer avancerad, mer kompakt och betydligt billigare, vilket lett till en växande marknad för robotdammsugare med en uppsjö olika modeller. Det var därför bara en tidsfråga innan Electrolux, som är marknadsledande på dammsugare, skulle komma med ett nytt försök att ta fram en robotdammsugare.

Den nya modellen heter Electrolux MotionSense och har fått en triangulär form, vilket är ovanligt bland robotdammsugare. Electrolux är dock inte först med denna form då Panasonic under förra året gjorde intåg på robotdammsugarmarknaden med sin triangulära modell RULO.

Den triangulära formen ska göra att robotdammsugaren kommer åt bättre i hörn och längs kanter. Dels genom en sidoborste längst ut i ena hörnet och dels genom vad Electrolux kallar ”XXL PowerBrush” – en 21 centimeters borste som är både längre och tjockare än traditionella robotdammsugarborstar. Tack vare robotens triangulära form kan borsten placeras längst fram istället för mellan hjulen i mitten och tillåts därför ta mera plats. Enligt Electrolux själva ska deras robotdammsugare städa 80 procent bättre i hörn än traditionella modeller.

Tittar man i övrigt på Electrolux MotionSense så saknar den många av de mer avancerade tekniska funktionerna som blivit vanliga hos robotdammsugare idag. Till exempel har den varken kartläggning eller möjlighet att styras via en app i mobilen. Den kör med andra ord omkring mer eller mindre slumpmässigt, men har lägen för att rengöra längs kanter och punktrengöring (spot clean). Till skillnad från Trilobite, som använde sonar, har MotionSense IR-sensorer för att upptäcka hinder. Enligt Electrolux ska robotdammsugaren klara att ta sig över mattkanter och trösklar på upp till 2 centimeter.

Electrolux MotionSense kommer i en vit (ERV5100IW) och en grå (ERV5210TG) modell som inledningsvis kostar 4.495 kronor respektive 4.995 kronor. De går redan nu att beställa hos Elgiganten, som uppger att de kommer ha dem i webblager den 18 oktober. Skillnaden mellan modellerna är att den grå levereras med en virtuell barriär samt fjärrkontroll. Den virtuella barriären har en räckvidd på 2 meter och även ett läge där den stängs av automatiskt efter 20 minuter, vilket kan vara användbart om man vill städa flera rum. I övrigt har de båda modellerna schemaläggning av städtider och en dammbehållare som rymmer 0,5 liter.

Specifikationer för Electrolux MotionSense

Laddningstid: 3 timmar
Drifttid per laddning: 60 min
Automatisk laddning: Ja
Batterityp: 2.500 mAh litium-jon
Schemaläggning: Ja

Borstbredd: 21 cm
Dammbehållare: 0,5 liter
Ljudnivå: 75 dB
Fjärrkontroll: Endast ERV5210TG (grå)
Virtuell vägg: Endast ERV5210TG (grå)
Höjd: 90 mm
Vikt: 2,7 kg

Mer information samt svensk bruksanvisning finns på Electrolux webbsida.

2 reaktioner till “Electrolux lanserar robotdammsugaren MotionSense”

  1. Hej!
    Är det någon som provat denna? Tänker främst på synpunkter på ljudnivå och smarthet (vägvalet, hitta hem och så)

  2. Köpte precis en och verkar krångligare än att ha en manuell dammsugare. Batteriet håller cirka 30-40 min och då hinner den kanske städa ett större sovrum om man har tur. Efter det så hittar den inte tillbaka till laddstationen och om man placerar den i laddstationen igen så åker den inte ut automatiskt efter fulladdning. Kör fast väldigt ofta men tar sej över trösklar bra. Ljudnivån är lägre än en vanlig dammsugare.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.