Parrot Disco – snabb FPV-drönare med 45 minuters flygtid


Sedan franska franska Parrot slog sig ihop med SenseFly 2012 har de även börjat tillverka mer flygplanslika drönare med fasta vingar. Nu har deras första drönare av detta slag nyligen börjat säljas i Sverige.

Den stora fördelen med en drönare som har fasta vingar, istället för fyra eller fler roterande propellrar, är att flygtiden ökar avsevärt. Däremot kan Disco, som Parrots nya drönare heter, inte hovra på plats likt traditionella multirotor-drönare och denna typ av drönare är därför inte lika bra lämpad för till exempel filminspelning.

Parrot Disco har enbart en propeller och den sitter baktill. I nosen sitter en kamera som kan filma i 1080p och strömma video i upp till 720p. Vingspannet mäter 115 cm, så det är en relativt stor pjäs, men vingarna är löstagbara för smidigare transport. Trots sin storlek väger den dock bara 750 gram och har en flygtid på hela 45 minuter. Maxhastigheten är 80 km/h och det ingår även en HMD (Head-Mounted Display) för att kunna flyga i förstapersonsvy (FPV), vilket gör att det känns nästan som man sitter själv i drönaren. HMD:n har dock ingen inbyggd skärm utan man stoppar in sin smartphone i den.

Styrningen sker via en medföljande handkontroll (Parrot Skycontroller 2) eller via mobilen och räckvidden är upp till två kilometer. Självklart är Parrot Disco även späckad med sensorer såsom GPS, ultraljudssensorer, höjdmätare, optic flow-kamera, gyro, accelerometer, magnetometer med mera. Processorn som sammanställer all sensordata är en dubbelkärnig Cortex A9 och på det interna 32 GB flashminnet kan videoklipp lagras.

 

Parrot Disco FPV visades ursprungligen upp på CES-mässan tidigare i år och började nyligen säljas i Sverige. I dagsläget går den att köpa för 12.990 kronor, vilket inkluderar både handkontroll och FPV-glasögon. Som synes i klippet ovan från CNET är det bara att kasta iväg drönaren med handen så stiger den automatiskt till 50 meters höjd och börjar cirkulera i väntan på ditt kommando. Den kan även landa på egen hand.

 

Tilläggas kan att även Parrots quadrotordrönare Bebop 2 nyligen fått stöd för deras FPV-glasögon (Parrot Cockpitglasses). Bebop 2 kostar i dagsläget strax under 5.000 kronor medan varianten som inkluderar Parrots Cockpitglasses samt Skycontroller 2 ligger på runt 7.000 kronor.

Parrot Disco FPV