Robot opererade inuti ett öga för första gången

Robotassisterad kirurgi börjar nu bli mainstream på sjukhus även i Sverige. Nu har kirurger även för första gången lyckats operera inuti ett mänskligt öga med hjälp av en ny operationsrobot som specialutvecklats för ögonkirurgi.

Brittiska BBC fick exklusivt tillstånd att närvara under världens första robotassisterade operation inuti ett öga som utfördes av kirurger vid John Radcliffe-sjukhuset i Oxford. Patienten var Bill Beaver, 70, vars centrala seende på högerögat försvunnit helt. Med hjälp av en tunn nål som fördes in i hans öga avlägsnade kirurgerna ett hundradels millimeter tunt membran som orsakade synnedsättningen. Roboten styrs via en joystick av en mänsklig kirurg och skalar både ner dennes handrörelser samt filtrerar bort darr på handen då det krävs extrem precision för att operera inuti ett öga.

Professor Robert MacLaren, som ledde hela proceduren, berättar för BBC man normalt vid denna typ av kirurgiska ingrepp nuddar näthinnan, vilket ger upphov till blödningar. Med robotens hjälp lyckades man dock avlägsna membranet utan problem.

Bara några dagar efter operationen kunde Bill läsa av urtavlan på sitt armbandsur. ”Det är nästan som i sagornas värld, fast det är sant”, sa han till BBC. Oxfordkirurgerna konstaterade att roboten var mer exakt än en mänsklig hand och nu hoppas de att den nya tekniken ska bana väg för mer komplex ögonkirurgi än den som idag är möjlig med enbart mänskliga händer.

Roboten som användes vid ögonoperationen har utvecklats av Nederländska Preceyes och bygger på forskning från Eindhoven University of Technology. Företaget siktar på att lansera det nya robotsystemet på marknaden under Q3 2018. Enligt Preceyes ökar precisionen hos ögonkirurgerna med en faktor av 10 till 20 tack vare robotassistansen. I videon ovan visas hur deras Preceyes Surgical System fungerar.

BBC