8 robotgräsklippare i test av Allt om bostad

Ännu ligger sommarvärmen kvar i stora delar av landet och därför kan det passa bra att klämma in ett sista test av robotgräsklippare för i år.

Testet, som är från mitten av maj i år, är gjort av Allt om bostad och bygger vidare på förra årets test. Det har nu utökats med ytterligare tre modeller, så det handlar om totalt åtta olika robotgräsklippare. De testade modellerna för i år är Husqvarna 330X, Robomow MS 1000, Viking Mi 632, Honda Miimo 520, Robomow RS 630, Bosch Indego 1000, Gardena R160 och Clipper 1200. Detta är därmed det första större testet av robotgräsklippare där Rustas lågprismodell Clipper 1200 ingår.

Allt om bostad har inte följt installationsanvisningarna med millimeterprecision utan höftat till lite och det har visat sig fungera bra ändå i de flesta fall med till exempel robotgräsklippare som klarat av smalare passager än angivet. Man har i sitt test varken låtit installationsprocessen eller klippytan påverka slutbetyget.

Bäst i test blev Husqvarna Automower 330X, som också är den dyraste robotklipparen i testet tillsammans med Robomow RS 630. Den vann även deras test 2015 och precis som då anger man den patenterade guidekabeln som anledning till det extra försprånget som gör att Husqvarna hamnar före konkurrenterna, även om man anser att modellerna från Honda och Viking börjar komma ikapp.

 

Viking Mi632 var också med i förra årets test och får ett gott omdöme även den. Den beskrivs som ”driftsäker, trevlig och enkel att handha”. Den får bland annat beröm för att, tillsammans med Husqvarna och Gardena, ha det bästa användargränssnittet. Den har dessutom en löstagbar display som gör att man slipper sitta på huk för att se displayen och det går även att styra roboten manuellt via denna. Honda Miimo 520 rosas ännu mer och utses till den mest prisvärda robotgräsklipparen i testet. ”De har ett bra grundkoncept som har förutsättningar att i framtiden klå konkurrenterna. En rejäl uppryckning av Honda, som lovar gott inför framtiden”, skriver Allt om bostad.

 

Bosch Indego 1000 Connect gjorde dem dock besvikna då de hade höga förväntningar på ett såpass etablerat och välkänt märke. Man klagar på hög ljudnivå och dåligt gränssnitt på själva roboten, men att appen fungerar bättre. Dock klarade den, likt modellerna från Husqvarna, Viking, Honda och Gardena, av mycket smalare passager än vad som angetts.

 

Allt om bostad har testat två modeller från Robomow – MS 1000 och RS 360, varav den sistnämnda är ny för årets test. Robomow MS 1000 tycker man känns föråldrad och tung. Den har dock dubbla och starka klippknivar som enkelt tar hand om mindre kvistar, kottar och annat som ligger och skräpar på gräsmattan. Robomow RS 630 anser man fungera ”i praktiken precis som MS 1000” men den verkar ändå ha gett ett bättre helhetsintryck.

 

Gardena R160 är också ny för årets test och utses till den tystaste robotgräsklipparen. Den beskrivs som ”så tyst att du glömmer bort den” och ”helt problemfri”. Gardena ägs av Husqvarna och är i praktiken billigare modeller av Automower med färre finesser och därmed även lägre pris.

 

Slutligen har man även testat Rustas lågprismodell Clipper 1200 som beskrivs som ”enkel men ofullständig”. Den verkar bland annat ha problem med att hitta tillbaka till laddstationen. ”Vid ett enda tillfälle under hela sommaren hittar den sin laddstation på egen hand”, skriver Allt om bostad. Dessutom fick man problem med att den störde ut närliggande robotgräsklippare av andra märken och den blev även själv störd av deras slingsignaler. Allt var dock inte ris med Clipper 1200, den gav ett bra klippresultat ansåg man.

Läs testet i sin helhet här