Watson fann ovanlig cancerdiagnos som läkarna gick bet på

Watson analyserar DNA-data från cancerpatient vid University of North Carolina. Foto: Jared Lazarus / Feature Photo Service for IBM

IBM:s superdator Watson blev världskänd i början av 2011 efter att ha besegrat världsmästarna i Jeopardy. Sedan dess har tekniken bakom Watson tillämpats inom flera andra områden. Ett färskt exempel kommer från Japan där läkare vid Tokyo universitet under flera månader haft problem med att ställa en korrekt diagnos på en 60-årig kvinna med en ovanlig form av leukemi.

När den föreslagna behandlingen inte hjälpte satte man in artificiell intelligens på uppgiften genom att mata in kvinnans genetiska data i Watson. På bara tio minuter plöjde Watson igenom 20 miljoner cancerforskningsrapporter och kom därefter fram till en korrekt diagnos samt en föreslagen behandlingsform som visade sig vara effektiv. Utöver detta fall har Watson även hittat ännu en ovanlig form av leukemi hos en annan patient, enligt universitet.

Andra tillämpningar av Watson är i den humanoida roboten Pepper, vilket Softbank meddelade tidigare i år. Det innebär bland annat att Pepper kommer kunna gå igenom mängder av data från sociala medier, videoklipp, bilder och text och hitta mönster som traditionella datorsystem inte klarar av att göra.

Ett helt annat område där Watson, kanske lite oväntat, används är vid matlagning. Chef Watson kallas en variant av AI:n som anpassats för att utifrån ett antal råvaror skapa nya recept genom att analysera smaken hos de olika råvarorna. Watson kan på så vis hitta välsmakande kombinationer av olika råvaror som ingen människa tidigare provat. I början av sommaren deltog Chef Watson i en kockduell i Stockholm mot tre mänskliga mästerkockar. På denna webbsida kan man själv prova på Chef Watson genom att mata in ett antal råvaror.

Daily News, DN