Ford satsar på samverkande robotar

En produktionsmontör vid Fords fabrik i Köln får robotassistans. Foto: Ford / CC

Ford meddelar att man som en av de första biltillverkarna satsar på samverkande robotar, det vill säga robotar som kan samarbeta sida vid sida med människor utan behov av skyddsburar.

Till skillnad från traditionella industrirobotar som används vid biltillverkning är dessa nya samverkande robotar försedda med sensorer som känner av ifall de kommer emot en människa och då kan stanna eller sakta ner sin rörelse. Därför behövs inga säkerhetsburar runt robotarna och mänskliga fabriksarbetare kan jobba sida vid sida med dem.

Robotarna, som kallas ”co-bots” av Ford, är av modell LBR iiwa och kommer från tyska KUKA – en av världens största industrirobotleverantörer, i synnerhet inom bilindustrin. De nya robotarnas uppgift är att assistera arbetarna vid montering av de tunga stötdämparna på Fords Fiesta-modeller, en repetitiv och ergonomiskt besvärlig arbetsuppgift som kräver både precision, styrka och fingerfärdighet.

Dessa co-bots är en del av Fords satsning på Industri 4.0, ett begrepp som man hör från många företag inom tillverkningsindustrin idag och som syftar på den fjärde industriella revolutionen. Totalt intervjuade Ford över 1.000 montörer för att ta reda på vilka uppgifter de nya robotarna var bäst lämpade för att utföra.

– Att jobba med tunga, luftstyrda verktyg ovanför mig är ett tufft jobb som kräver styrka, precision och uthållighet. Roboten hjälper mig väldigt mycket i mitt dagliga arbete, säger Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Köln i Tyskland.

De samverkande robotarna används idag i Fords fabrik i Köln, men man ser nu över möjligheterna att använda dessa även i sina andra anläggningar världen över. Ford uppger även att man tittar på framtida projekt där robotarna ska kunna göra allt från att skaka hand till att koka kaffe.