Octobot är världens första autonoma ”mjukisrobot”

Foto: Lori Sanders / Harvard University

Forskare vid Harvard University i USA har utvecklat världens första autonoma robot som helt och hållet består av mjuka material.

Octobot, som roboten heter, ser ut som en liten bläckfisk och kan inte göra så mycket mer än att röra på sina armar. Den får väl dock ses mest som ett proof-of-concept och tekniken den bygger på öppnar möjligheter för nya typer av flexibla robotar som kan pressa sig igenom trånga utrymmen och är stöttåligare än vanliga hårda robotar.

Själva robotkroppen är gjord av silikon och inuti den har man med hjälp av en slags 3D-skrivare skapat kanaler. I dessa kanaler färdas sedan gas som bildas i roboten via en kemisk reaktion mellan en 50-procentig väteperoxidlösning och en platinakatalysator inuti roboten. Det fungerar med andra ord som en slags förbränningsmotor.

”Hela systemet är enkelt att tillverka. Genom att kombinera tre tillverkningsmetoder – mjuk litografi, gjutning och 3D-utskrifter – kan vi snabbt tillverka dessa enheter”, säger Ryan Truby, en av doktoranderna vid Harvard som varit med att ta fram roboten. Totalt testade forskarna 30 olika designvarianter och ungefär 300 olika iterationer av roboten innan de kom fram till det slutgiltiga resultatet.

Harvard