Roomba 960 lanserad – nedbantad 980 med viktigaste funktionerna kvar

Foto: iRobot

IRobot lanserade igår robotdammsugaren Roomba 960 som är en billigare variant av flaggskeppsmodellen i 900-serien (Roomba 980). Man inför i samma veva även appstöd för robotmoppen Braava Jet.

Redan för två månader sedan (exakt på dagen idag rentav) kunde Robotnyheter avslöja den kommande modellen Roomba 960 via information från indiska Amazon som uppenbarligen lagts upp för tidigt på nätet och senare plockades bort. Nu har dock iRobot lanserat Roomba 960 officiellt och den ser både utseendemässigt och specifikationsmässigt ut att överensstämma med den information som Amazon gick ut med i början av sommaren.

Roomba 960 är en nedbantad version av flaggskeppsmodellen Roomba 980 och har ärvt de viktigaste funktionerna såsom det nya vSLAM-baserade navigationssystemet iAdapt 2.0 som kartlägger rummen och dammsuger i parallella linjer. En annan funktion som finns kvar är Wifi-uppkoppling så man kan schemalägga, starta/stoppa och göra övriga inställningar i roboten via en mobilapp.

Vad som däremot skiljer Roomba 960 från 980-modellen är bland annat batteritiden som kortats ned från 120 till 75 minuter. Den har även en Gen 2-motor (från 800-serien), istället för Gen 3, vilket innebär att Roomba 960 saknar ”Carpet boost”, en funktion som automatiskt ökar sugkraften på mattor. 960-modellen har även fått en ny grå färg på ovansidan, till skillnad från den brunaktiga tonen hos Roomba 980.

Utöver den nya robotdammsugaren Roomba 960 meddelar iRobot även i sitt pressmeddelande att de numera erbjuder stöd för iRobot HOME-appen till sin mopprobot Braava Jet, både för nya och existerande modeller. Till skillnad från Roomba 900-serien som kopplar upp sig via Wifi verkar Braava Jet använda sig av Bluetooth för att kommunicera med appen, men ska enligt iRobot även den ge möjlighet till OTA-uppdateringar (Over-the-air) av robotens mjukvara.

 

Roomba 960 går redan idag att köpa i USA och Kanada för 700 dollar, vilket är ett väsentligt lägre pris än de 900 dollar som Roomba 980 kostar. Under slutet av året (tredje kvartalet) kommer Roomba 960 även lanseras i Japan och utvalda EMEA-länder, vilket sannolikt även omfattar Sverige. Med tanke på att Roomba 980 i dagsläget kostar strax under 11.000 kronor i Sverige kommer Roomba 960 gissningsvis att landa på omkring 8.000 kronor.

Nya Roomba 960.  Foto: iRobot

För mer information om hur Roomba 980 fungerar och vad som skiljer 800-serien från 900-serien, läs Robotnyheters test av Roomba 980 och Roomba 865.

iRobot Roomba 960