Självkörande robotar börjar leverera paket och hämtmat i europeiska städer

Foto: Starship Technologies

Denna månad börjar självkörande leveransrobotar från Starship Technologies rulla i utvalda städer i Storbritannien, Tyskland och Schweiz där de kommer leverera bland annat paket och hämtmat fram till dörren.

Starship Technologies bildades av två av Skypegrundarna 2014 och deras uttalade mål är att göra för lokala leveranser vad Skype gjorde för telekommunikation. Deras vision kretsar kring tre nollor – noll kostnader, noll väntetid och noll miljöpåverkan.

Tanken är att eliminera den mest ineffektiva länken i leveranskedjan, det vill säga den sista kilometern fram till kundens dörr, även kallad ”the last mile”. Denna står ofta för en majoritet av leveranskostnaden, påpekar Starship. Via en flotta av autonoma robotar ska paket, hämtmat och annat gods istället levereras ”nästan gratis” den sista biten fram till kundens dörr inom en 3-5 km radie.

Själva roboten är en slags rullande förvaringsbox på sex hjul som helt autonomt kan ta sig från en lokal hubb ända fram till kunden som beställt varan. Roboten rullar fram helt autonomt med en hastighet av drygt 6 km/h (4 mph), vilket motsvarar en rask promenadtakt. Den tar sig fram via trottoarer och gångvägar och har sensorer och mjukvara för att navigera och undvika hinder på egen hand.

Hittills har Starships robotar kört närmare 8.000 km (5.000 miles) och mött över 400.000 personer utan en enda olycka, men för säkerhets skull övervakas robotarna även av mänskliga operatörer som kan rycka in vid behov. Kunden kan via en app i sin mobil eller surfplatta se i realtid var roboten befinner sig och när den anlänt låses behållaren upp via en kod i appen.

Foto: Starship Technologies

Nu i juli kommer de första riktiga testkörningarna påbörjas i bland annat London, Bern, Düsseldorf och en annan tysk stad till en början. Totalt handlar det om ett dussintal robotar som kommer rulla omkring i fem europeiska städer. Starship har tecknat samarbetsavtal med Europas största hämtmatskedja Just Eat, det tyska paketbudsföretaget Hermes, tyska handelskoncernen Metro Group och den Londonbaserade matleveransstartupen Pronto. Senare kommer man expandera verksamheten till fler europeiska och även amerikanska städer, utöver testkörningarna i Tallinn där Starship har sina forsknings- och utvecklingsanläggningar.


Till höger appen där man i realtid kan följa sin leveransrobot på en karta. Foto: Starship Technologies

”Genom att lansera partnerskap med stora företag kommer vi nu gå in i nästa fas i vår utveckling. Medan Starship har testat robotarna i 12 länder de senaste nio månderna kommer vi nu utveckla kunskap om att driva riktiga robotleveranstjänster”, sa Ahti Heinla, Skypemedgrundare och numera VD och utvecklingsansvarig på Starship Technologies.

Starship Technologies