Möt Cozmo – Ankis nya Wall-E-liknande leksaksrobot med AI

Anki har tillsammans med en före detta Pixar-animatör under fem års tid utvecklat en ny robot kallad Cozmo som liknar en korsning av filmrobotarna Wall-E och Eve.

Anki grundades 2010 av ett gäng utexaminerade studenter från Carnegie Mellon University Robotics Institute. Företagets första produkt (2013) var Anki Drive – en slags smartphonestyrda robotleksaksbilar som även har artificiell intelligens, vilket gjorde att man kunde tävlingsköra mot de AI-styrda bilarna på en medföljande bilbana. Ett par år senare kom efterföljaren Anki Overdrive som hade modulärt uppbyggda banor, vilket gjorde att man kunde bygga sina egna bilbanor.

Nu har Anki nyligen presenterat sin senaste skapelse Cozmo som är något helt nytt. Cozmo är en robot på larvfötter som inte är större än att den ryms i handen, men under skalet döljer sig en artificell intelligens som är ovanligt avancerad för denna typ av robotleksaker. Cozmo har en OLED-display som ansikte och det är kanske inte så konstigt att den lilla roboten påminner en hel del om filmrobotarna Wall-E och Eve, då det är den före detta Pixar-animatören Carlos Baena som designat de olika animerade ansiktsuttrycken. Baena jobbade på Pixar under ett decennium där han animerade bland annat Wall-E och fisken Nemo från ”Hitta Nemo”. Ankis mål har också varit att ta en animerad karaktär till den fysiska verkligheten.

Cozmo kan styras via en app i mobilen (iOS och Android), men den största tjusningen är förmodligen att låta den lilla roboten agera på egen hand. Den har bland annat en kamera som gör att den kan detektera och komma ihåg ansikten på personer och knyta ett namn till varje ansikte. Vad som är ännu intressantare är att kameran, via datorseende och deep learning, även gör roboten rumsligt medveten. Eftersom roboten är trådlöst kopplad till mobilen kan de tunga beräkningarna göras i mobilens hårdvara, vilket gör att själva roboten inte behöver lika kraftfull hårdvara och därmed kan säljas till ett lägre pris.

Totalt består Cozmo av över 300 olika delar, däribland en slags gaffel framtill som gör att den kan manipulera objekt. När man köper Cozmo får man med tre stycken interaktiva ”power cubes” som den kan leka med samt en laddningsstation som roboten själv kan åka och ladda sig i. Cozmo har även vad Anki kallar en ”emotional engine” som gör att den kan reagera känslomässigt i olika situationer, till exempel när den förlorar i något av de spel man kan spela med den, och därmed känns mer levande.

Anki själva beskriver Cozmo som den mest sofistikerade konsumentroboten som existerar idag och att motsvarande robotar annars bara återfinns i robotlabben och kostar avsevärt mycket mer. De beskriver Cozmo personlighet som ”charmig, lite busig och oförutsägbar”. I höst får vi veta om Ankis nya robotleksak lever upp till allt detta då den släpps i oktober 2016 för 180 dollar, vilket borde innebära ett pris på runt 2.000 kronor om och när den kommer till Sverige. Det går dock redan idag att förbeställa den för 160 dollar. Anki kommer även att släppa ett SDK till Cozmo för den som bygga ut och/eller modifiera robotens funktioner.

Cozmo, Wired