Sväljbar origamirobot rensar upp i magen


Foto: Melanie Gonick/MIT

Forskare vid MIT har utvecklat en liten origamirobot som sväljs i en kapsel och sedan vecklar ut sig i magen där den kan avlägsna främmande föremål.

MIT har experimenterat med origamirobotar ett tag och deras senaste skapelse, utvecklad tillsammans med forskare från University of Sheffield och Tokyo Institute of Technology, är en liten robot som kan vecklas ihop likt en dragspel så den får plats inne i en sväljbar kapsel av is. Väl nere i magen smälter isen och roboten vecklar ut sig.

Tydligen sväljs 3.500 knappcellsbatterier årligen i USA och även om de flesta kommer ut den naturliga vägen kan de, om de kommer i kontakt med vävnaden i matstrupen eller magen för länge, skapa en elektrisk ström som bildar hydroxid. Detta bränner vävnaden och gör så att batteriet sjunker ner och fastnar i den. Robotens uppgift är att avlägsna batteriet med hjälp av en magnet och även behandla skadan i vävnaden. Magneten används även för att kontrollera roboten via ett magnetfält utanför kroppen.

För att testa roboten använde man sig av en grismage och simulerade magsaften genom att blanda vatten och citronjuice. Valet av material i roboten var ett av de stora problemen då den ska användas inuti människokroppen och därmed måste vara biokompatibel. Man provade med ett dussintal olika material och landade slutligen i att torkad gristarm, som normalt används som korvskinn, var det bästa valet.

Andra användningsområden för roboten är att den kan leverera medicin direkt till specifika platser i kroppen. Daniela Rus, professor vid MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), berättar att de framöver planerar att utföra in vivo-experiment, bygga ut roboten med sensorer samt designa om den så den kan ta sig fram i kroppen utan behov av ett externt magnetfält.

Man kommer visa upp arbetet med den nya roboten under den stora robotkonferensen IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) 2016 som i år hålls i Stockholm den 16-21 maj.

MIT News