Elmia Automation 2016 den 10-13 maj

Foto: OpiFlex/Toyota/ABB/FANUC

Nästa vecka är det dags för Elmia Automation 2016 där en rad aktörer inom automationsbranschen kommer ställa ut.

Den 10-13 maj är det dags för branschmässan Elmia Automation 2016 i Jönköping och årets buzzword verkar vara ”Industri 4.0”. Mässan anordnas vartannat år i samarbete med Svenska Automationsgruppen (SAG) och är den ledande automationsmässan för svensk tillverkningsindustri. Bland detta års utställare hittar vi bland annat följande företag:

  • OpiFlex som i april 2015 vann EU-kommissionens stora innovationspris ”Business Innovation Observatory Award” för sin mobila robotplattform som gör att man kan flytta runt hela robotcellen efter behov. På mässan visar man även upp sin nya säkerhetslösning utan staket samt en enklare robotprogrammering där operatören själv ska kunna programmera roboten på 10 minuter utan tidigare robotkunskaper.
Foto: Festo
  • Festo är kända för sina olika naturinspirerade robotskapelser i sitt Festo Bionic Learning Network. En nyhet de kommer visa upp är Flex Shape Gripper som inspirerats av kameleontens tunga. Via ett vattenfyllt silikonhölje kan objekt med oregelbundna former omslutas och greppas.
  • ABB som på årets mässa kommer ha en mångdubbelt större monteryta där man bland annat kommer visa upp bjässen IRB 8700, tvåarmade samarbetsroboten YuMi och sin nya SCARA-robot IRB 910SC.
  • Som enda truckleverantör på mässan medverkar Toyota som visar upp sin nya automatiska dragtruck/autocart TAE050.
  • Yaskawa visar upp sina Motoman-robotar i form av både deltarobotar och tvåarmade robotar. Dessutom visas tillhörande mjukvaror som MotoLogix, MotoWeb och MotoSim. I år visar man även upp sina automationslösningar inom den grafiska branschen där en robot kan lyfta och lufta pappersark direkt från en tryckpress.
  • FANUC är en annan robottillverkare som satsar stort på Elmia Automation och har i år utökat sin monteryta från 80 till hela 374 kvadratmeter. De visar bland annat upp ”monsterroboten” FANUC M-2000iA/2300 som klarar av att lyfta hela 2.300 kg och därmed ska vara den starkaste 6-axliga industriroboten på marknaden.
  • Tyska SCHUNK, som bland annat tillverkar robothänder, har deltagit på Elmia Automation sedan starten. I år har man dubblerat sin monteryta från 90 till 180 kvadratmeter och kommer bland annat bjuda på ett fotbollsevent där den gamla landslagsmålvakten Thomas Ravelli medverkar.
Foto: KUKA
  • Ett annat tyskt företag är KUKA som bland annat visar upp sin samverkande robot LBR iiwa (bilden), tungviktaren KR 1000 Titan, KR Agilus samt relaterad mjukvara.

Detta är bara ett axplock av de drygt 350 företag som kommer ställa ut på Elmia Automation nästa vecka. Flera seminarier kommer även hållas, bland annat om automation inom trä- och möbelindustrin. En komplett lista över alla utställare finns här.

Elmia Automation