ABB lanserar SCARA-robotar


ABB utökar sitt robotsortiment genom att lansera sin allra första SCARA-robot. Den nya robotfamiljen IRB 910SC kommer visas upp under Elmia Automation nästa vecka.

En SCARA-robot (Selective Compliance Articulated Robot Arm) är en robotarm som är låst i Z-axeln men rörlig i X- och Y-led, vilket har sina fördelar vid vissa typer av montering. ABB:s nya familj av kompakta och modulära SCARA-robotar kallas IRB 910SC och lanseras i tre konfigurationer där samtliga har en maximal hanteringskapacitet på 6 kg men med olika räckvidd (450-650 mm):

  • IRB 910SC – 3/0,45 m
  • IRB 910SC – 3/0,55 m
  • IRB 910SC – 3/0,65 m

”ABB:s SCARA-familj är konstruerad för olika allmänna tillämpningar som kräver snabba, repeterbara och exakta punkt-till-punkt-rörelser, till exempel palletering, depalletering, inmatning till och utmatning från maskiner samt hopmontering”, skriver ABB i ett pressmeddelande. ”Vår SCARA-familj är idealisk för kunder som behöver snabba cykeltider, hög precision och hög tillförlitlighet för sina tillämpningar för montering av småartiklar och lämpar sig väl för laboratorieautomatisering och dispensering av receptläkemedel.”

SCARA-robotarna är IP54-klassade och kompakta nog att kunna bordsmonteras. Under Elmia Automation i Jönköping den 10-13 maj kommer ABB visa upp den nya roboten.

ABB har tidigare även visat upp en enarmad variant av YuMi, vilket skedde i början av december under iREX 2015 i Tokyo. Precis som den tvåarmade varianten ska den vara säker nog att kunna arbeta sida vid sida med människor.