TEST: iRobot Roomba 980 vs. Roomba 865

Roomba 980 sida vid sida med Roomba 865. Foto: Robotnyheter

Under några månaders tid har Robotnyheter haft möjlighet att testa iRobots senaste robotdammsugare Roomba 980 och det är en betydligt smartare robot än tidigare generationers Roomba.

Robotnyheter har även haft möjlighet att testa Roomba 865 parallellt med Roomba 980 och kommer därför även ta upp flera av skillnaderna mellan 800-serien och 900-serien. Robotdammsugarna har testats i både villa med trappa samt i lägenhet med en relativt hög tröskel.

Det säljs åtminstone sex olika modeller ur Roomba 800-serien i Sverige idag och Roomba 865 är den billigaste ingångsmodellen medan Roomba 980 är flaggskeppsmodellen (och än så länge den enda) i 900-serien och kostar mer än det dubbla. Roomba 980 delar funktionsmässigt mycket med 800-serien och de mest påtagliga nyheterna ligger i det nya navigationssystemet iAdapt 2.0 och att den numera kan styras via en app i mobilen. Mer om detta längre fram i artikeln.

Dammupptagningsförmåga

Det var i och med lanseringen av Roomba 800-serien i slutet av 2013 som AeroForce introducerades. Kortfattat handlar det om att de traditionella borstarna har bytts ut till två mot varandra roterande, räfflade gummivalsar. De stora fördelarna med AeroForce är att sugkraften uppges vara fem gånger högre än hos 700-serien samt att risken för att robotdammsugaren ska trassla in sig i till exempel mattfransar minskar avsevärt. Roomba 980 har fått ärva AeroForce-tekniken från 800-serien och ser i det närmaste identisk ut på undersidan.

 På undersidan är Roomba 980 närmast identisk med 800-serien. Uppe till höger sitter den nya optiska sensorn. Foto: Robotnyheter

Robotnyheter har inte testat de äldre Roomba-modellerna men kan konstatera att både Roomba 865 och 980 är duktiga på att suga upp damm och skräp. De får utan problem upp kaksmulor, kokt och okokt ris, kokta ärtor, knäckebrödssmulor, havregryn och grus (som används för halkbekämpning vintertid och ofta fastnar under skorna) från golvet. De räfflade gummivalsarna kommer väl till pass när det handlar om att plocka upp större partiklar som gruskorn och liknande.

SE ÄVEN:  TEST: iRobot Braava Jet 240 – mopproboten som sprutar vatten

Via sensorer känner Roomba 865 av när det är extra mycket skräp på golvet och då lyser ett blått förstoringsglas på roboten som indikerar att ”Dirt detect mode” är aktivt. Det innebär att Roomba kör fram och tillbaka några gånger på samma ställe för att dammsuga extra noga där. Den ändrar dessutom vinkeln lite för varje gång, vilket gör att den åker i ett solfjäderformat mönster. Denna funktion finns även hos Roomba 980 men då åker roboten fram och tillbaka på samma ställe utan att ändra vinkel.

Motverkar trassel

Dessutom har Roomba ett väldigt effektivt antitrasselsystem. Inte en enda gång under testtiden lyckades Roomba 865 eller 980 fastna fullständigt i mattfransar och liknande. Roomba 865 körde till och med ner sig rejält i en långhårig fårfäll vid ett tillfälle, men lyckades till slut kränga sig loss utan mänsklig inblandning. Så fort Roomba känner att den fastnat i en matta eller annat så slutar gummivalsarna och sidoborsten att snurra och roboten backar, vrider och vänder på sig och gör hastiga rörelser tills den till slut kommer loss. En liten blå ikon tänds även på Roomba 865 varje gång ”anti-tangle”-systemet aktiveras. Hos Roomba 980 har denna ikon av någon anledning tagits bort, men man hör ändå när antitrasselsystemet aktiveras.

Foto: Robotnyheter

Robotnyheter har inte haft möjlighet att testa hur väl Roomba samlar upp djurhår från mattor, men 980-modellen har en funktion kallad ”Carpet boost” som automatiskt känner av mattor och då ökar sugförmågan med upp till 10 gånger. Detta hörs även tydligt då den redan höga ljudnivån blir ännu högre med ett vinande ljud som påminner om en vanlig dammsugare. Via appen kan man välja om sugkraften ska regleras automatiskt via ”carpet boost” eller om den alltid ska köra på ”Prestandaläge” (maxnivå) respektive ”Miljöläge” (lägsta nivån).

Mattor

Antitrasselsystemet till trots måste man robotanpassa sitt hem en del innan man kan låta en robotdammsugare åka omkring oövervakad. Lösa kablar bör plockas bort eller sättas fast i golvet, annars skjuter Roomba dem framför sig eller kan dra ner sladdansluta lampor och liknande från bord. Att ha blomkrukor eller dyrbara vaser på höga piedestaler är inte heller att rekommendera då Roomba ofta ”bumpar in” i möbler som dessa och kan flytta omkring dem om de är för lätta. Detsamma gäller fällstolar, strykbrädor och liknande som står lutade mot en vägg. Roomba riskerar annars att välta omkull dessa.

Något annat som blev tydligt under testet är att Roomba korvar ihop alltför lätta mattor som ligger på till exempel parkettgolv. Helst bör man plocka bort mattorna helt, alternativt förse dem med halkskydd på undersidan. Med större och tyngre mattor och sådana med halkskydd under uppstår inte detta problem och varken Roomba 865 eller 980 har några problem att ta sig över vanliga mattkanter. Det största problemet Roomba hade med dessa mattor visade sig snarare vara om roboten kör på hörnet av mattan, då den ofta viker upp hörnet och fastnar tillfälligt eller vänder istället för att köra upp på mattan.

Roomba ska enligt flera andra tester även ha problem med svarta mattor då dess trappsensorer blir förvirrade. Den enda svarta matta Robotnyheter haft möjlighet att testa på var en dörrmatta och denna klarade Roomba utan att vända tillbaka. Problemet där var istället att dörrmattan var för lätt så Roomba gärna flyttade omkring den.

Trösklar

Trösklar är ett återkommande problem för robotdammsugare. Det optimala är att hemmet har inga eller låga trösklar, men så ser långt ifrån alla bostäder ut. Robotnyheter har testat Roomba med bland annat en drygt 1,5 centimeter hög tröskel som dessutom är 10 centimeter bred. Både Roomba 865 och 980 kommer över denna, men generellt verkar det som Roomba 865 har aningen lättare att ta sig över trösklar än 980, även om det inte är någon jätteskillnad. Om detta beror på att Roomba 980 väger lite mer är oklart.

Fåtöljfötter av denna typ kan Roomba lätt fastna på, i synnerhet den något lättare Roomba 865. Foto: Robotnyheter

Hur lätt Roomba tar sig över en tröskel beror på flera faktorer – dels tröskelns utformning och dels i vilken hastighet och vinkel Roomba tar sig an tröskeln. Utöver höga trösklar visade sig ett annat problem vara fåtöljfötter som Roomba ofta körde över och sedan fastnade på, vilket slutade med ett varningsmeddelande om att ena hjulet hängde i luften. På tröskeln fastnade dock Roomba aldrig helt. Den kunde ibland stå och ”tugga” med hjulen men kom alltid över förr eller senare efter lite trixande.

Navigation hos Roomba 865

Roomba 865 har en till synes slumpmässig navigation, vilket fungerar bra om man bara dammsuger ett rum. Roomba beräknar automatiskt storleken på rummet och uppskattar därmed hur länge den behöver dammsuga. Har man fler än ett rum kan dock denna typ av navigationsteknik göra att rummen städas ojämnt. Ett annat problem är att Roomba kan fastna länge i en viss del av rummet om det bara finns en smal passage till resten av rummet. Detta kan man lösa genom att möblera om, men det är kanske inte alltid praktiskt möjligt eller önskvärt. När Roomba kör emot stolsben och liknande känner den av detta och är duktig på att dammsuga runt dem. Även lister/väggar känner den av och rengör extra noga längs dessa. Detta gäller även rundade väggar eller runda fötter till bord/stolar.

Roomba använder sig av IR-sensorer för att upptäcka hinder, vilket gör att den oftast hinner sakta in strax innan den kör in i dessa och de fysiska stötfångarsensorerna tar vid. Är föremålen svarta eller transparenta kan det dock vara svårt för IR-sensorerna att känna av dessa, vilket resulterar i att Roomba ”bumpar in” i dem utan att först sakta in. På undersidan finns även sex IR-sensorer längs ytterkanten som känner av ifall Roomba är på väg utför en trappa eller liknande.

Denna klisterlapp, där iRobot uppmuntrar till att ”hacka” Roomba, satt på förpackningen till Roomba 865. Foto: Robotnyheter

En intressant funktion som finns hos både Roomba 865 och 980 är att robotarna kan känna av om det är en gardin, täcke, filt eller liknande som hänger ner nära golvet och saktar då ner, men utan att stanna helt. Så länge motståndet är tillräckligt lätt så fortsätter Roomba köra igenom tygstycket.

När Robotnyheter testade Roomba 865 hände det ibland att roboten, när den städat en stund i rummet, åkte över tröskeln in till nästa rum och började städa där för att kort därefter åka tillbaka till det första rummet. Detta sker eftersom Roomba 800-serien och tidigare inte lagrar någon karta över rummen och därför inte vet var de redan har dammsugit.

En lösning på detta problem är att använda sig av en virtuell vägg (virtual wall) som man kan köpa till. Det är en liten batteridriven enhet man placerar i dörröppningen och som via en IR-stråle skapar en osynlig vägg på upp till tre meter som Roomba ej kan passera. Detta förfarande tar dock bort hela idén med en självständig robotdammsugare som kan städa när man inte är hemma. Roomba 865 levereras utan virtuella väggar, men dessa går att köpa till. Robotnyheter fick med ett par enheter att testa med Roomba 865 och dessa fungerade problemfritt.

Lighthouse

Det finns dock en smart teknisk lösning från iRobot på detta problem som många kanske har missat. Lösningen kallas Virtual Wall Lighthouse och fungerar dels som en vanlig virtual wall-enhet men är mer avancerad än så. Via en omställare på enheten kan man sätta den i ”Lighthouse”-läge, vilket innebär att Roomba hålls instängd med en virtuell vägg i det första rummet tills det är färdigstädat. Därefter stängs den virtuella väggen av automatiskt för att släppa in Roomba i nästa rum. När Roomba kommit in i det nya rummet slås den virtuella väggen på igen så roboten inte ska kunna köra tillbaka till det redan städade rummet. Detta kallas rum-till-rum-avgränsning och fungerar i upp till tre rum, det vill säga med två Lighthouse-enheter.

När Roomba städat klart guidar dessutom Lighthouse roboten tillbaka till laddningsstationen, vilket är mycket användbart eftersom det måste vara fri sikt mellan laddningsstationens och robotens IR-sensorer. Detta var ett problem som Robotnyheter noterade vid testet. Om Roomba 865 befann sig i ett annat rum än laddningsstationen och ”Återvänd hem”-ikonen tändes på roboten kunde den ibland irra omkring i över 10 minuter innan den till slut hittade hem. Det är därför viktigt att man placerar hemstationen på ett centralt ställe i bostaden och inte längst bort i ena änden av ett rum, som hade gjorts i detta fall.

Roomba 865 är dock den billigaste modellen i 800-serien och saknar därför stöd för Lighthouse-tekniken (det hjälper alltså inte att köpa till Lighthouse-enheter i efterhand), vilket kan vara bra att tänka på inför ett köp om man har flera rum som ska städas och vill slippa flytta runt roboten och/eller aktivera virtuella väggar manuellt. De modeller som har stöd för Lighthouse är Roomba 880, 886, 780, 790 och även vissa modeller i 500-serien. Roomba 880 levereras dessutom med två Lighthouse-enheter som standard.

Navigation hos Roomba 980

Den största nyheten hos Roomba 980 är utan tvekan det nya navigationssystemet. Roomba 980 är iRobots första robotdammsugare som inte kör omkring slumpmässigt utan skapar en karta över rummen den dammsuger och därför vet precis var i bostaden den befinner sig och var den redan har dammsugit. Det gör även att den kan återvända till exakt samma plats som den slutade på ifall den måste åka och ladda under ett städpass. Kartan långtidslagras inte utan raderas efter varje avslutat städpass, vilket gör att man kan flytta den mellan våningar utan att den blir förvirrad. Den tekniska lösning som iRobot har valt kallas vSLAM (Visual SLAM) och baseras på sensordata från en snett uppåtriktad kamera på robotens ovansida, kombinerat med data från fler sensorer. På undersidan sitter till exempel en optisk sensor, liknande den som sitter i en vanlig datormus, och det är denna som bygger upp en första grundläggande karta som sedan kompletteras med data från ytterligare sensorer.

Närbild på Roomba 980-kameran. Foto: Robotnyheter

När man startar Roomba 980 ser man snabbt att den dammsuger systematiskt i parallella linjer istället för till synes slumpmässigt, som alla tidigare Roomba-generationer gjort. Den känns som en betydligt intelligentare robot än sina föregångare när den rullar fram över golvet. Ibland stannar den upp och ser sig omkring innan den åker vidare, som att den tänker efter var den ska härnäst. Roomba 980 är imponerade bra på att köra i just parallella linjer. När den har klättrat över en tröskel kan den till exempel hamna lite snett på andra sidan men rätar snabbt upp sig igen så den kör rakt. På vilken ledd Roomba kör beror på hur man placerat laddningsstationen. Vill man att Roomba ska dammsuga på andra ledden så får man flytta stationen 90 grader till andra väggen. Man kan dock via appen ställa in så Roomba kör två pass, det vill säga på bägge ledderna.

Den nya optiska sensorn på undersidan av Roomba 980. Foto: Robotnyheter

Det nya vSLAM-baserade navigationssystemet ger många fördelar. Bland annat är det numera inga problem för Roomba att dammsuga bostäder med många och komplexa rum med smala passager och liknande. Robotnyheter körde ett städpass med Roomba 980 i fyra rum och en hall och roboten betade av rummen systematiskt. Först dammsugs de stora öppna ytorna och på slutet går Roomba längs alla kanter och möbelben. Kantstädningen går dock att stänga av i appen om man skulle vilja det. Om batterinivån blir för låg under ett städpass åker roboten och laddar i 90 minuter för att sedan återuppta städningen.

När roboten ska tillbaka till laddningsstationen vet den exakt hur den ska åka eftersom den under städpasset byggt upp en karta över rummen den varit i och det är en fröjd att se Roomba navigera elegant mellan möbler och dörröppningar tillbaka till hemstationen utan att den slår i något på vägen dit. Detta fungerar även om Roomba 980 står längst in i ett rum och laddningsstationen är i andra änden av huset. Detta är en stor skillnad från tidigare Roomba-modeller där man behövt placera stationen strategiskt och där Roomba måste ha fri sikt till den för att hitta hem, eftersom det sker enbart via IR-sensorer.

 Den äldre virtual wall-enheten mellan två exemplar av den nyare varianten som följer med Roomba 980. Foto: Robotnyheter

Då Roomba 980 är en premiummodell medföljer även flera tillbehör. Bland annat två virtuella väggar som fått en helt ny och smidigare design än tidigare. Virtual wall-enheten har en omkopplare där man kan ställa den i tre lägen: virtuell vägg (3 meter), halo (60 cm radie) eller avstängd. Halo skapar ett cirkelformat område där Roomba inte kan åka. Detta läge är lämpligt att använda för att skydda till exempel mat- och vattenskålar till husdjur så Roomba inte kör på dessa. De nya kompaktare virtual wall-enheterna drivs av två AA-batterier, till skillnad från de äldre enheterna som använder två C-batterier. När det börjar bli dags att byta ut batterierna indikeras detta genom att en LED-ljusring tänds. Denna ljusring blinkar även fem gånger när man slår på enheten eller byter läge. Robotnyheter testade för skojs skull att använda de nya virtual wall-enheterna med Roomba 865 och de verkade fungera bra även där och vice versa.

Utöver de två virtual wall-enheterna (inklusive batterier) medföljer även en extra sidoborste samt ett extra HEPA-filter till Roomba 980. Det exemplar som Robotnyheter fått låna saknade bruksanvisning på svenska, men det följer sannolikt med idag eftersom man numera har tillgång till en svensk bruksanvisning i PDF-format via appen.

Robotens gränssnitt

Roomba 865 är rätt högljudd (och Roomba 980 ännu mer högljudd då den har mer sugkraft), om än tystare än de flesta vanliga dammsugare, och att se på TV i samma rum som roboten dammsuger är inte att tänka på, åtminstone inte utan hörlurar. Men själva poängen med en robotdammsugare är ju att den ska dammsuga när man inte är hemma och därför är ljudnivån egentligen ganska irrelevant. Det för oss för övrigt osökt in på schemaläggningen av dammsugningen som sker via knappen ”SCHEDULE” på roboten. Där kan man ställa in en individuell städtid för varje enskild veckodag med 15 minuters-intervall. Roomba 865 går även att ställa in så den pratar svenska. Dessa röstmeddelanden spelas upp till exempel om något fel uppstår eller batteriet är för lågt.

 Roomba 865 har totalt fem knappar. Foto: Robotnyheter

Utöver den stora runda och för iRobots städrobotar så karaktäristiska CLEAN-knappen mitt på roboten finns även fyra mindre knappar undertill:

 • DOCK – Får Roomba att söka upp laddningsstationen och docka i den. Roomba 865 har i princip aldrig några problem med att vare sig åka in eller ur stationen. En lite rolig detalj är att Roomba, när den backar ut från laddningsstationen, spelar upp ett pipande ljud som påminner om backljudet hos stora fordon. När Roomba städat klart och återvänt hem spelar den dessutom upp en liten Super Mario-liknande fanfar.
 • CLOCK – Ställer in tid och veckodag för att schemaläggningen ska fungera.
 • SCHEDULE – Här ställer man in veckostädschemat för Roomba med möjlighet till en individuell tid för varje dag.
 • SPOT – Roomba dammsuger ett cirkulärt område med cirka en meters diameter i en spiralformat mönster.

Det finns även ikoner som tänds på robotens ovansida vid olika tillfällen. Batteriikonen lyser till exempel klargrönt när batteriet är fulladdat och tonar sedan över i orange när det börjar bli urladdat för att slutligen gå mot rött. En rödlysande soptunneikon blinkar även när dammbehållaren är full. Vid ett batteritest som Robotnyheter gjorde tog det 2 timmar och 52 minuter att köra helt slut på batteriet i Roomba 865 och därefter 2 timmar och 30 minuter att ladda det fullt igen.

Roomba 980 har bara tre knappar eftersom det mesta sköts via appen. Foto: Robotnyheter

På Roomba 980 har man tagit bort de flesta knappar på själva roboten då det mesta sköts via iRobot HOME-appen istället. De enda fysiska knappar som finns är ”CLEAN” samt två knappar med symboler för ”Home” respektive ”Spot”.

iRobot HOME-appen

Den andra stora nyheten hos Roomba 980 är att den går att styra via en app i mobilen eller surfplattan som finns att ladda ner gratis för iOS och Android (4.3+). Robotnyheter har använt sig av Androidversionen av appen och gränssnittet i den är väldigt intuitivt. Under testets gång har dessutom uppdateringar av appen kommit som gjort att den fått svenska som språk samt en ikon som visar batteristatus. Roomba 980 har dock ännu inte stöd för svenska som röstmeddelandespråk i själva roboten (Uppdatering 28 maj 2016: Nu har den det), vilket Roomba 865 har. Man får dock även felmeddelandena via appen och där står det på svenska.

Vad kan man då göra via appen?

 • Starta/pausa Roomba.
 • Se status för Roomba just nu (om den t.ex. laddar, hur mycket laddat batteriet är, om den städar och i sådana fall hur länge den har städat).
 • Be Roomba återvända hem till laddningsstationen, även om städpasset inte är klart.
 • Schemalägga städtider. Detta är dessutom det enda sättet att göra det på Roomba 980 eftersom ”Schedule”-knappen är borttagen från själva roboten.
 • Ställa in hur ”carpet boost” (Mattfunktion) ska fungera: Automatiskt, alltid på (Prestandaläge) eller aldrig på (Miljöläge).
 • Se historik över de 30 senaste städpassen med klockslag, längd, uppskattad städad yta m.m.
 • Inbyggd hjälp i form av bruksanvisningen som PDF, videoklipp, vanliga frågor (FAQ) och illustrerade instruktioner för hur man underhåller roboten. Allt detta är numera på svenska.
 • Trycka på en knapp för att lokalisera sin robotdammsugare. Står den inte i laddningsdockan eller är ute och städar så börjar roboten ”vissla” för att man ska höra var den är.
 • Ge sin robot ett valfritt namn

De två första skärmdumparna ovan är från den nyaste versionen (1.4) av appen där även några smärre estetiska uppdateringar har gjorts. Kommunikationen mellan mobilen och robotdammsugaren sker över wifi, via en molntjänst som iRobot tillhandahåller. Att ansluta Roomba 980 till sitt trådlösa nätverk hemma för första gången går väldigt smidigt och tar cirka två minuter.

Det går även att fjärrstyra Roomba från appen via mobilnätet när man är hemifrån och man kan då till exempel starta robotdammsugaren från jobbet eller semesterorten, så länge man har tillgång till datauppkoppling på sin smartphone. Robotnyheter upplevde dock en viss fördröjning när kommunikationen gick via mobilnätet (4G). Det kunde ibland ta över 20 sekunder från det att man tryckt på ”CLEAN” tills roboten startade.

En funktion som däremot saknas är möjligheten att styra Roomba manuellt, vilket går med vissa appstyrda robotdammsugare av andra märken. Detta hade varit praktiskt för att kunna ”punktstäda” på ställen som längs kanter och liknande där robotens eget ”spot mode” inte är optimalt.

Man kan lägga till och sköta flera Roomba-robotar från samma app och även ha appen installerad och igång i flera mobila enheter samtidigt. Det innebär att man till exempel kan starta Roomba från en app och stoppa samma robotdammsugare med en annan mobil eller surfplatta, om man nu skulle vilja det.

Underhåll

För att ens robotdammsugare ska fungera optimalt bör man rengöra den med jämna mellanrum. IRobot rekommenderar till exempel att man tömmer dammbehållaren efter varje städrunda. Det behövs dock oftast inte om man städar några gånger i veckan och inte har husdjur som hårar. Man måste även rengöra de sex trappsensorerna på undersidan så Roomba inte kör ner för trappor. På Roomba 980 finns dessutom ytterligare sensorer i form av kameran på ovansidan och den optiska sensorn på undersidan. I appen finns en bra påminnelse i form av tre mätare som visar när det är dags att rengöra respektive del av roboten. Dessutom finns både videoklipp och tydliga, illustrerade steg-för-steg-instruktioner som visar hur man rengör respektive del av roboten.

Både Roomba 865 och 980 är väldigt enkla att rengöra och har tydliga gula hjälpmarkeringar. Foto: Robotnyheter

IRobot har gjort underhållet lätt då man på undersidan markerat de delar som kan tas loss med en tydlig gul färg. Dammbehållaren tas enkelt bort och HEPA-filtret (vilket är bra för allergiker) har en liten gul ”flärp” man drar i för att lossa det. Det går även enkelt att lossa gummivalsarna (extractors) och framhjulet utan verktyg. För att få loss sidoborsten krävs endast en vanlig skruvmejsel.

Övriga skillnader mellan Roomba 865 och 980

Det finns även en del mindre saker som skiljer Roomba 980 från 865 och som är värda att ta upp i sin korthet:

 • Nytt bärhandtag på Roomba 980.
 • Roomba 865 håller ett visst avstånd från laddningsstationen och därför blir området nära denna inte dammsuget. Roomba 980 klarar av att dammsuga lite närmare stationen.
 • Medan Roomba 865 backar sakta ur stationen närmast kastar sig Roomba 980 ut. Förmodligen för att minska risken för att fastna.
 • Placerar man Roomba 980 utanför laddningsstationen innan man startar städningen så återvänder roboten till exakt samma plats på golvet när den städat klart. Roomba 865 däremot kan stanna längst in under en soffa eller säng vid samma förfarande.
 • Hos den uppkopplade Roomba 980 uppdateras robotens mjukvara (firmware) automatiskt via så kallad OTA-uppdatering (Over The Air), vilket är väldigt smidigt.
Laddningsstationen verkar inte ha förändrats mellan Roomba 800-serien och 980. Foto: Robotnyheter

Sammanfattning

Överlag känns både Roomba 865 och 980 som välbyggda robotar med intuitiva gränssnitt. Vad gäller städresultatet så har båda modellerna god sugförmåga och slukar det skräp och damm som kommer i deras väg. Dammsugningen längs lister och stolsben är bra men den svaga punkten är hörn där robotarna inte riktigt kommer åt längst in. Roomba 865 och 980 är lite drygt 9 centimeter höga och kommer därför heller inte in under för låga möbler eller element. Annars är detta en av de stora fördelarna med en robotdammsugare, att de kommer åt att dammsuga längst in under soffan och sängen där det är besvärligt att nå med en vanlig dammsugare. Båda modellerna har HEPA-filter som fångar upp partiklar som är så små som 0,3 mikrometer.

Uppdatering 25 juli 2016: Det verkar som den snarlika, och i dagsläget billigare, Roomba 866 numera finns i betydligt fler butiker än Roomba 865.

Roomba 865 passar bra om man inte har för många rum eller är beredd att manuellt stänga in roboten i ett rum i taget med hjälp av virtuella väggar. Annars är en Roomba 880 eller 886 ett bättre val ur samma serie om man vill att robotdammsugaren ska sköta sig helt på egen hand och städa jämnt i rummen, då dessa modeller har stöd för Lighthouse. Som sagt har även Roomba 780 och 790 stöd för Lighthouse, men då får man inte 800-seriens AeroForce-teknik som ger ökad sugeffekt och framförallt minskar trasselrisken.

Roomba 980 på laddning med dammbehållaren uttagen. Notera de gula markeringarna. Foto: Robotnyheter

Allra bäst när det gäller självständighet är förstås Roomba 980 som med sin vSLAM-baserade iAdapt 2.0-teknik kartlägger alla rum och hittar galant tillbaka när den städat klart eller måste ladda. Nackdelen här är det höga priset på närmare 11.000 kronor i dagsläget, vilket gör den till den i särklass dyraste robotdammsugaren som går att köpa i Sverige. Men om priset inte är något hinder är modellen ett givet val. Mycket tyder dock på att det kommer fler (läs billigare) modeller i 900-serien då iRobot traditionellt lanserar flaggskeppsmodellen först för att lite senare släppa nedbantade modeller till lägre pris.

Tack till Witt som tillhandahållit testexemplaren av de båda robotdammsugarna.

Uppdatering 15 mars 2017: iRobot HOME-appen har nu uppdaterats så man bland annat får se en karta över de städade rummen efteråt. Läs mer här.