Försäljningsförbud för robotgräsklippare upphävt tillsvidare


Elsäkerhetsverket utfärdade under april månad försäljningsförbud för fyra robotgräsklippare. Nu meddelar man dock att samtliga dessa modeller får fortsätta säljas som tidigare under tiden som byråkratins kvarnar ska mala.

Det var Julas robotgräsklippare Meec, Worx Landroid WG790E och Husqvarnas Gardena R50Li samt Automower 310 som under april fick försäljningsförbud utfärdat av Elsäkerhetsverket då de ej levde upp till kraven på elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Nu har dock verket uppdaterat informationen på sin webbsida där det framgår att besluten har överklagats till Förvaltningsrätten och således ej gäller i väntan på nytt beslut. Med andra ord är det fritt fram att fortsätta sälja samtliga aktuella modeller under överklagandeperioden, som mycket väl kan dra ut på tiden.

Så här skriver Elsäkerhetsverket på de nu uppdaterade webbsidorna:

Observera att detta beslut har överklagats och förvaltningsrätten har beslutat att förbudet inte ska gälla under överklagandeperioden. Det innebär att produkten får fortsätta att säljas tills förvaltningsrätten har beslutat något annat.

I en granskning som Riksrevisionen gjorde av Förvaltningsrätten 2014 framgick att deras hantering av överklagade beslut om sjukpenning, sjuk- eller aktivitetsersättning och ekonomiskt bistånd för privatpersoner ofta drog ut på tiden och tog längre tid än de högst sex månader det ska ta.

Förvaltningsrätterna har under flera år haft problem med att klara regeringens verksamhetsmål om att 75 procent av målen i förvaltningsrätt ska ta högst sex månader att avgöra. Den regionala spridningen i handläggningstider är också stor mellan landets tolv förvaltningsrätter. Riksdagens ombudsmän (JO) har vid flera tillfällen under de senaste åren kritiserat förvaltningsrätternas långa handläggningstider.

Om dessa långa handläggningstider även gäller överklagande av beslut om försäljningsförbud är oklart, men det skulle i sådana fall innebära att robotgräsklipparna kommer kunna säljas över hela robotgräsklipparsäsongen 2016 i väntan på beslutet från Förvaltningsrätten.

 

 

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.