Robotdammsugarna Cleanmate S 500 och S 800

Cleanmate har under många år sålt sin robotdammsugare QQ-2 men sedan slutet av 2015 finns även de nya modellerna S 500 och S 800.

Det mest påtagliga med de nya modellerna är att de fått ett betydligt modernare utseende än Cleanmate QQ-2. S 500-modellen är dessutom mycket tunnare med en tjocklek på blott 7,5 centimeter, vilket gör att den kommer under även lägre möbler.


Cleanmate S 500 har de flesta standardfunktioner man förväntar sig av en robotdammsugare idag. Schemaläggningen av städtider är dock av den enklare typen och innebär att man ställer in via en timer när roboten ska städa. Om klockan till exempel är 10:00 och man ställer timern på 3:30 så börjar robotdammsugaren städa klockan 13:30 och upprepar detta samma tid varje dag, så länge man inte stänger av roboten med strömbrytaren på undersidan.

I övrigt har Cleanmate S 500 trappsensorer, dubbla sidoborstar, 4 dl dammbehållare med HEPA-filter samt en torrmoppfunktion för hårda golv. Den ska enligt tillverkaren klara av mindre lister och mattor. Inga höga trösklar med andra ord. Den ska även anpassa sugförmågan automatiskt efter underlaget. Laddningen kan ske både automatiskt via laddningsstationen som S 500 återvänder till när batteriet börjar bli svagt, eller manuellt genom att man kopplar in strömkabeln direkt till robotdammsugaren.

Man får även med en fjärrkontroll med LCD-display där man bland annat kan välja ett av fyra städlägen (spiral, slumpmässig, kant, S-form), ställa in timern, punktrengöring (spot) och en knapp för att be roboten återvända till laddningsstationen. Man kan även styra roboten manuellt med de fyra pilarna på fjärrkontrollen. På själva roboten finns ingen LCD-display men däremot en stor ”CLEAN”-knapp och en indikator som lyser i olika färger beroende på status. Bland annat blinkar den rött när batteriet är på väg att ta slut. Priset för Cleanmate S 500 ligger i skrivande stund från 1.990 kronor.

 

Specifikationer för Cleanmate S 500

Batteri: 14,4V Ni-MH 1500 mAh
Dammbehållare: 0,4 l
HEPA-filter
Dubbla sidoborstar
Torrmoppfunktion
Timer
Fjärrkontroll
Städtid: max 90 min
Laddningstid: 200-300 min
Mått (Ø x h): 300 x 75 mm


Cleanmate S 800

Storasyskonet S 800 har allt som S 500 har och lite till. Mest påtagligt är att den kan våttorka golv med hjälp av en inbyggd vattentank och har en display på själva roboten istället för på fjärrkontrollen. Den har även en bakteriedödande UV-lampa på undersidan.

Även hos S 800 kan man endast schemalägga roboten att städa samma tid varje dag, men här anger man klockslaget direkt istället, vilket är mer intuitivt. Dammbehållaren är också lite rymligare då den är på 5 dl istället för 4 dl.

En annan finess som S 800 har är att man kan avgränsa dess städområde via de två medföljande, självhäftande magnetbanden som man lägger ut på golvet. Det är samma slags teknik som bland annat Neatos robotdammsugare använder sig av. Varken S 500 eller S 800 har någon huvudborste utan förlitar sig på de båda sidoborstarna samt sugkraften.

Cleanmate S 800 har än så länge endast varit med i ett svenskt test av robotdammsugare och det var när prylsajten M3 nyligen testade sex modeller. Man skrev då att S 800 hade god sugförmåga men problem med tjockare mattor och hörn. Slutbetyget blev ändå högt och modellen fick utmärkelsen ”Rekommenderas” av M3. Priset för Cleanmate S 800 är i skrivande stund från 2.895 kronor.

 

Specifikationer för Cleanmate S 800

Batteri: Ni-MH 2000 mAh, 14,4V
Dammbehållare: 0,5 l
HEPA-filter
Våttorkning
Dubbla sidoborstar
Schemaläggning
Bakteriedödande UV-ljus
Fjärrkontroll
Rumsavgränsning med magnetband
Mått (Ø x h): 340 x 88 mm

Cleanmate