6 robotdammsugare i test av M3

Pryltidningen M3 publicerade idag ett test av sex robotdammsugare från lika många tillverkare.

De robotdammsugare som testats är modellerna Cleanmate S 800, Dirt Devil Spider M607, Canvac R460, iRobot Roomba 980, Miele Scout RX1 och Neato Botvac Connected. Bäst i test blev ett välkänt märke, men även ett lite mindre känt märke rekommenderas av M3.

Neato Botvac Connected

Neato har ända sedan sin första robotdammsugare Neato XV-15, som lanserades 2013, haft den typiska D-formen i kombination med en laserbaserad LIDAR som kartlägger rummen som dammsugs. Numera heter deras modeller Botvac och den senaste modellen Botvac Connected har även wifi så den kan styras via en app i mobilen eller surfplattan.

Neato Botvac Connected utses till bäst i test av M3 och får beröm bland annat för att komma åt bäst av alla testade modeller i hörn och för sin användarvänliga app. ”Den annorlunda d-formen innebär att det får plats med en större borste och i detta fall är det brutalt effektivt”, skriver M3.


Cleanmate S 800

Detta är en ny modell från Cleanmate som har ett betydligt modernare utseende än den gamla Cleanmate QQ-2 som de sålt under många år. Den har en del finesser som en bakteriedödande UV-lampa samt en våtmoppningsfunktion. Den har god sugförmåga men problem med tjockare mattor och hörn, enligt testet. Allt som allt får den ändå ett högt betyg och utmärkelsen ”Rekommenderas” av M3.


iRobot Roomba 980

En annan modell som rekommenderas av M3 är iRobot Roomba 980. Irobots flaggskeppsmodell har precis som Neato Botvac Connected wifi och kan styras via en app. Den kan dock inte styras manuellt. Till skillnad från alla tidigare Roomba-modeller kan Roomba 980 kartlägga rummen den städar, vilket gör att städningen går snabbare och sker systematiskt i parallella linjer.

”Roomba 980 är något av det bästa vi stött på hittills med en grymt effektiv städning och enkelt handhavande i och med den smidiga och förklarade appen”, skriver M3. Den får dock kritik för att den missar i hörn och för det höga priset som i dagsläget ligger på runt 11.000 kronor.


Uppdatering 2 mars 2017: Testet utökades den 26 januari 2017 med ytterligare en modell – Electrolux MotionSense ERV5100IV. Till skillnad från de flesta andra robotdammsugare är denna modell triangulär och ska därmed kunna komma åt bättre i hörn. Det gör den den också enligt M3 som skriver i sitt test att den ”kommer åt förträffligt inne i hörn, något av det bästa vi stött på faktiskt”. Den får dock kritik för sin navigation då den ibland inte hittar tillbaka till laddningsstationen.


Övriga modeller i testet är:

  • Dirt Devil Spider M607
  • Canvac R460
  • Miele Scout RX1

Läs testet i sin helhet hos M3

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare, Städrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.