Försäljningsförbud även för Worx Landroid M WG790E

Förra veckan skrev Robotnyheter om att Jula förbjuds sälja sin robotgräsklippare Meec efter anmärkningar från Elsäkerhetsverket. Nu visar det sig att ytterligare en modell har fått försäljningsförbud.

Det handlar om robotgräsklipparen Worx Landroid av modell WG790E (även kallad Worx Landroid M 800) som lanserades 2015 och har sålts av bland annat Clas Ohlson, SIBA och ICA. Precis som Julas robotgräsklippare uppfyller den inte kraven på den elektromagnetiska kompatibiliteten (EMC). Elsäkerhetsverkets tester har utförts under hösten 2015 och omfattar de fyra märkena Husqvarna Automower, Gardena, Meec och Worx Landroid.

Enligt myndighetens beslut förbjuds nu försäljning av Worx WG790E och importören HPV Schou AB måste även betala Elsäkerhetsverkets utlägg på totalt 19.279,20 kronor för inköp och provning av robotgräsklipparen. Beslutet i sin helhet samt foton på den aktuella modellen kan ses på Elsäkerhetsverkets webbsida.

Worx Landroid WG790E under provning. Foto: Elsäkerhetsverket

Robotgräsklippare kan i vissa fall, förutom att störa ut varandra, även störa internetuppkopplingar via ADSL och orsaka bakgrundsbrus i hörslingor, skriver myndigheten på sin webbsida.

– Jag pratade med en man nu i somras som menade att han var näst intill hatad i sitt kvarter. Så fort han slog på sin robotgräsklippare dök internet för åtta av hans grannar, säger Henrik Svensson vid Polarpumpen AB som säljer robotgräsklippare av flera märken.

 

OBS! Bland årets modeller av Worx Landroid finns en modell kallad WG790E.1 som är en uppdaterad version av WG790E för 2016 och ej berörs av försäljningsförbudet. Läs mer om 2016 års modeller här.


Uppdatering 30 april:
Elsäkerhetsverket har nu uppdaterat informationen på sin webbsida för samtliga tre robotgräsklippare där man utfärdat försäljningsförbud (Meec, Worx Landroid WG790E och Gardena R50Li). Där framgår det att då beslutet har överklagats får de aktuella robotgräsklipparna fortsätta säljas tills vidare.

Observera att detta beslut har överklagats och förvaltningsrätten har beslutat att förbudet inte ska gälla under överklagandeperioden. Det innebär att produkten får fortsätta att säljas tills förvaltningsrätten har beslutat något annat.

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.