12 robotgräsklippare i test av Bäst-i-test

Våren är nu definitivt här och så är även det första testet av robotgräsklippare för 2016 som kommer från testsajten Bäst-i-test.se.

Precis som vid 2015 års test från Bäst-i-test återkommer de flesta av modellerna från föregående års test och fokus i denna artikel kommer därför ligga på de nya modellerna. Dessa är Husqvarna Automower 315, Husqvarna Automower 430X, Viking iMow MI 632 och Honda Miimo 520.

Robotgräsklipparen som blir bäst i test 2016 är Husqvarna Automower 315 och även utmärkelserna ”Bästa premiumval” och ”Bästa budgetval” knips av modeller från Husqvarna-koncernen, där ”Budget” innebär priser upp till 12.000 kronor och ”Premium” över 18.000 kronor.

Husqvarna Automower 315

Husqvarna Automower 315, som blir bäst i test, är en modell som Husqvarna lanserade 2015, i samband med att Automower fyllde 20 år. Den går i dagsläget att få tag i för omkring 17.000 kronor och placerar sig därmed prismässigt i mellansegmentet. Bäst-i-test motiverar utmärkelsen med att Automower 315 är ”en mycket högpresterande, tillförlitlig samt prisvärd robotgräsklippare” som slår alla övriga robotklippare i testet, utom den dyrare Automower 430X, på fingrarna.


Husqvarna Automower 430X

Husqvarna Automower 430X får utmärkelsen ”Bästa premiumval” och ersätter fjolårsmodellen 330X som fått samma utmärkelse även de tidigare två åren. ”Ingen konkurrent kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga.” skriver Bäst-i-test. ”Speciellt i extra utmanande miljöer, såsom mycket komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärlig terräng och smala passager.”

Till skillnad från Automower 315 har 430X stöd för Automower Connect (som tillval för 1.800 kronor), vilket gör att robotgräsklipparen kan styras via en app från mobilen eller surfplattan. Den har även integrerad GPS vilket bland annat fungerar som en del av stöldskyddet.


Honda Miimo 520

Honda Miimo 520 är uppföljaren till Miimo 500 som lanserades 2012 och var Hondas premiärmodell på robotgräsklipparmarknaden. Sedan dess har Miimo fått bland annat digital slingsignal som möjliggör en längre och driftsäkrare slinga som är mindre känslig för elektriska störningar.

Miimo 520 får ett högt betyg och är enligt Bäst-i-test ”en av de bästa på marknaden” med en mycket låg ljudnivå, samt ”bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden”.


Viking iMow MI 632

Viking iMow 632 är ingen ny modell utan har funnits på marknaden i några år, och blev bäst i test 2014 när Råd & Rön testade 14 robotgräsklippare. Enligt Bäst-i-test lider modellen av en del barnsjukdomar såsom egensinnig programmering och problem med långa smala passager. Den får dock beröm bland annat för hög säkerhet. Värt att tillägga är att Viking i år lanserade fyra nya iMow-modeller, varav två nya varianter av MI 632-modellen.


Bästa budgetval blev även i årets test Gardena R50 Li, som i skrivande stund går att köpa för under 8.500 kronor. Övriga robotgräsklippare i testet är:

  • Robomow MS1000
  • Husqvarna Automower 308
  • Bosch Indego
  • Worx Landroid M
  • Stiga Autoclip 520
  • Stiga Autoclip 527
  • AL-KO Robolinho 100

Läs testet i sin helhet här

SE ÄVEN: