Veckans videor: Apples robot Liam och robotar som reparerar satelliter

Dags för ett lass robotvideor igen och denna gång kikar vi bland annat på Apples robot Liam som monterar isär din gamla iPhone, hexapoden Weaver som klarar tuff terräng och en robot som skapar nya robotar.

Hanson Robotics är kända för sina människoliknande robotar som kombinerat med en ”Character Engine AI” och synkade ansiktsrörelser kan ge ett skrämmande levande intryck. En av deras senaste androider heter Sofia och visades upp på festivalen SXSW nyligen.

När TV-kanalen CNBC gjorde ett inslag om roboten och Dr. David Hanson, VD för Hanson Robotics, frågade Sofia om hon vill förinta oss människor fick han kanske inte det svar han hade hoppats på. Eller så var det just det han hoppades på, för att få maximal spridning via media som ju aldrig missar en chans att dra paralleller till Terminator när det handlar om robotar och AI. Och visst gick det viralt. I skrivande stund har klippet närmare två miljoner visningar på YouTube.


AutoStore är ett robotiserat lagersystem från norska Hatteland Logistics som bland annat näthandelsbutiken Komplett använder sig av. Robotnyheter skrev om AutoStore första gången 2012 och sedan dess har systemet utvecklats en del. I filmen nedan visas vilka fördelar som finns med AutoStores robotlager jämfört med ett konventionellt lager.


Forskare vid University of Cambridge har programmerat en ”moderrobot” att utan mänsklig inblandning skapa ”robotbarn” genom att limma ihop delar och aktuatorer och även förbättra dem för varje generation så att de blir allt bättre på att förflytta sig. En slags robotevolution med andra ord. Forskarna tror att samma princip bland annat kan komma att appliceras på robotar inom bilindustrin i framtiden.


Sedan ett år tillbaka kan man ladda upp 360-gradersvideoklipp på YouTube och bäst inlevelse får man förstås om äger ett VR-headset, som idag går att få tag i för några hundralappar. Det går dock att se 360-gradersklippen ändå, genom att förflytta synfältet med musen, och en av dem som dragit nytta av den nya tekniken är Yaskawa som placerat en 360-graderskamera mitt bland sina robotar som palleterar kartonger på löpande band.

 


Denna elastiska robothud kan sträckas upp till sex gånger sin ursprungliga längd och ändrar ljusstyrka när den sträcks ut. Robert Shepherd och hans forskarlag vid Cornell University, som utvecklat den artificiella huden, har hämtat inspiration från bläckfiskar. Man hoppas att huden ska göra det möjligt för robotar att ändra färg baserat på input från sin omgivning. Till exempel en människas humör eller atmosfären i ett rum, skriver New Scientist.


Dennis Sørensen tvingades amputera nedre delen av sin arm 2003 efter en fyrverkeriolycka men kan nu tack vare ny teknik, utvecklad av forskare vid schweiziska EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), känna yttexturer via ett bioniskt finger som är inopererade och kopplade direkt till hans nerver i armstumpen. Han kan tack vare detta artificiella finger känna skillnad på släta och skrovliga ytor och känslan han får beskriver han som ”väldig nära” den som han får i sitt pekfinger på den riktiga armen.

New Scientist

Även på Stanford forskas det på att skapa känsel i proteser. Man har där tagit fram en slags artificiell hud i plast med flexibla ledningsbanor som känner av tryck i olika nivåer. Tekniken bygger på pyramidformade sensorer av kolnanorör

SR


Darpas Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites-program (RSGS) syftar till att inom fem år utveckla och demonstrera robotar som kan skickas upp med privatutvecklade raketer för att inspektera och serva satelliter i omloppsbana. I videon nedan får vi se hur de har tänkt sig att det hela ska gå till.


ABE är en futuristisk kortfilm från Rob McLellan med en robot i huvudrollen. Filmen är från 2013 men väl värd att se och tar upp etiska dilemman som kan uppstå när robotar blir självmedvetna.


Spanska PAL Robotics har släppt en ny video på sin mobila robot TIAGo där man gjort en del förbättringar jämfört med den prototypversion man tidigare visat upp.


Denna autonoma drönare från ETH Zürich kan undvika att flyga in i hinder i okända miljöer genom att planera om sin flygrutt i realtid. Via en stereokamera ombord på drönaren skapar den en 3D-karta av sin omgivning och kartan uppdateras fyra gånger per sekund för att hela tiden upptäcka nya hinder och anpassa flygrutten efter dessa. Först ser vi den flyga i labbmiljö där den ska nå ett mål som den inte ser när den startar. Därefter en datorsimulering av en tät skog där drönaren hela tiden måste anpassa sin rutt på väg mot målet för att inte flyga in i de virtuella träden.

Av videon att döma ser dock drönaren inte ut att vara redo för att flyga i en riktig skog ännu, då den har flera mocap-markörer utplacerade på sig som används för att fastställa dess 3D-position.


Weaver är en hexapod, utvecklad av CSIRO och Darmstadts tekniska universitet, med 5 DOF i varje ben som klarar av att gå över ojämn terräng. Den sexbenta roboten klarar även att stå stilla i lutningar på upp till 50 grader och att gå i valfri riktning när lutningen är max 30 grader.


Apple anlitar inte bara robotar för att montera sina iPhone-mobiler, de har dessutom en robot kallad Liam som monterar isär dem för att kunna återvinna så mycket som möjligt. Liam, som är en del av Apples återvinningsprogram, kan bland annat separera guldet och kopparen i kamerasensorn och klarar av att montera isär 1,2 miljoner iPhone-enheter på ett år.

Det här inlägget postades i Film, Industrirobotar, Militära robotar, Naturinspirerad design, Obemannade flygfarkoster, Soft robotics, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.