10 robotdammsugare i test av Aftonbladet

Aftonbladet har testat tio populära modeller av robotdammsugare som är aktuella för 2016 för att se hur bra de suger och hur de klarar trösklar, mattfransar med mera.

En av de testade robotdammsugarna visar sig ”äta” mattfransar och andra klarar inte trösklar alls medan en modell har en specialfunktion för just trösklar. De testade robotdammsugarna ligger i prisintervallet 2.000-12.000 kronor och samtliga modeller utom en har schemaläggningsfunktion.

Noterbart är även att hela sju av tio av de testade robotarna har någon form av mappningsfunktionalitet, antingen via laserbaserad LIDAR (SLAM) eller kamera (vSLAM). Det vill säga de skapar en karta över rummen de städar och vet hela tiden var de befinner sig, istället för att åka omkring mer eller mindre slumpmässigt.

Uppdatering: I december 2016 publicerade Aftonbladet en uppdaterad version av sitt test där två av modellerna bytts ut.

Miele Scout RX1

Bäst i test blir Miele Scout RX1 och det är den enda robotdammsugaren som får maxbetyget fem plus. Den är inte bäst på allt då den bland annat saknar HEPA-filter och inte klarar för höga trösklar, men sett till helheten och med hänsyn taget till priset är det denna modell Aftonbladet utser till vinnare.

Scout RX1 har ett navigationssystem kallat ”Smart Navigation” (vSLAM) som baseras på en uppåtriktad kamerasensor. Andra modeller i testet som använder sig av vSLAM är bland annat iRobot Roomba 980 och Samsung Powerbot VR9000.


IRobot Roomba 980

IRobot Roomba 980 är en av tre robotdammsugare som får det näst högsta betyget. Den har bland annat ”carpet boost” som ökar sugeffekten automatiskt på mattor, men uppges få upp lika mycket smuts ur mattor som de testade modellerna från Vorwerk, Miele och Neato. Den har dock HEPA-filter, vilket de nyss nämnda saknar.

Roomba 980 och Neato BotVac Connected är de enda modellerna i testet som kan styras över wifi med en mobilapp. Aftonbladet uppger i sitt test att även budgetmodellen Hoover Robocom RBC003 har wifi- och appstöd samt schemaläggningsfunktion men denna modell har inget av detta, däremot en fjärrkontroll.

Med Roomba 980 får man med två virtual wall-enheter som även har ett ”halo”-läge där en radie på cirka 60 cm runt enheten spärras av. Detta är tänkt att användas för att skydda bland annat mat- och vattenskålar till djur så inte roboten kör in i dem. Roomba 980 utmärker sig genom att vara den i särklass dyraste modellen i testet och även på hela konsumentmarknaden med en prislapp på 12.000 kronor.


Neato Botvac Connected

Neato Botvac Connected är den senaste robotdammsugaren från Neato som sedan sin första Neato XV-modell haft den karaktäristiska D-formen och även laserbaserad LIDAR för mappning av rummen den dammsuger. Det nya med ”Connected”-varianten är att den har wifi och appstöd. Med andra ord kan man sitta på jobbet och övervaka, starta och stoppa sin robotdammsugare från sin smartphone.

Till skillnad från Roomba och andra robotdammsugare som kan avgränsas med osynliga virtuella väggar använder sig Neato av passiv avgränsning i form av magnetband som läggs på golvet. Fördelen är att det inte finns några batterier som kan ta slut så avgränsningen slutar fungera och nackdelarna är väl mest av det estetiska slaget.


Vorwerk Kobold VR200

Vorwerk Kobold VR200 bygger på Neatos teknik, vilket det snarlika utseendet skvallrar om. Man har dock valt att bygga till sina egna funktioner. Bland annat var Vorwerk före Neato själva med att sätta dit en sidoborste på sina modeller. Man har även monterat tre ultraljudssensorer i fronten.

Kobold VR200 ska även gå att ställa in så den klarar upp till 24 millimeter höga trösklar, skriver Aftonbladet som summerar den som ”En av testets bästa maskiner”. I slutet av 2015 testade även pryltidningen M3 samma modell och gav den utmärkelsen ”M3 rekommenderar”.


Övriga modeller som Aftonbladet har testat är Samsung Powerbot VR9000, iRobot Roomba 865, Neato Botvac D85, LG VR65710LVMP, Hoover Robocom RBC003 och Hoover Robocom RBC040.

Läs testet i sin helhet här