DJI Phantom 4 undviker hinder autonomt

DJI Phantom 4 är betydligt mer autonom än sina föregångare. Foto: DJI

DJI har nu avtäckt sin nya drönare Phantom 4 och de mest uppseendeväckande nyheterna består av en del riktigt intressanta autonoma förmågor.

Till att börja med kan man få Phantom 4 att följa efter en person (till exempel en själv) eller annat rörligt objekt genom att man helt enkelt markerar objektet med fingret på pekskärmen. DJI Phantom 4 kan därefter automatiskt urskilja en människa och följa efter personen, enbart via visuell input, samtidigt som den undviker att kollidera med träd och andra hinder. Phantom 4 har nämligen en rad sensorer som gör att den upptäcker hinder och kan dessutom köra runt dessa.

Tack vare två frontriktade kameror och ytterligare två kameror på undersidan kan Phantom 4 via datorseende upptäcka objekt upp till 15 meter bort för att dels följa efter dem men även för att undvika att köra in i hinder och istället beräkna fram en ny flygrutt, alternativt stanna och hovra i luften. Liksom tidigare finns en ”återvänd hem”-knapp på handkontrollen och även under hemfärden undviker Phantom 4 att köra in i objekt.

 

Den är dessutom snabb och kan flyga i hela 20 m/s i ett särskilt sportläge. Batteriet har också förbättrats, vilket gjort att flygtiden ökat till 28 minuter. Detta innebär dock att batterier till de äldre Phantom-modellerna inte är kompatibla med Phantom 4.

En annan nyhet är TapFly som gör att man bara behöver trycka på pekskärmen dit man vill att drönaren ska flyga så hittar den dit på egen hand och undviker även här eventuella hinder på vägen dit.

Phantom 4 har fått en lite ny design samt en ny gimbal som gör att det ska gå att filma även i höga hastigheter utan att propellrarna kommer med i bild. Kameran kan bland annat filma i 4K (30 fps) samt upp till 120 fps i 1080p och stillbilder kan tas i upp till 4000×3000 pixlar. Alla bilder och videoklipp lagras på ett microSD-kort (Class 10 eller UHS-1 och max 64 GB).

DJI Phantom 4 går att förbeställa redan idag för €1.599 (fri frakt), motsvarande 15.000 kronor, via DJI:s hemsida, men kommer gå att köpa på fler ställen i slutet av mars. Norm från Tested har dock redan fått lägga vantarna på en Phantom 4 och fått en pratstund med Adam från DJI som bland annat förklarar närmare hur drönaren klarar av att undvika att köra in i hinder. Norm hinner även snabbtesta hur bra Phantom 4 är på att följa efter en person som går och springer. I videon ovan kan ni se hur det gick.

DJI Phantom 4

Uppdatering 11 maj 2016: Ny video visar hur drönarens Vision Positioning-system fungerar.