iRobot säljer sin militärdivision – fokuserar på hemrobotar

iRobot_KobraiRobot 710 Kobra.  Foto: iRobot

Amerikanska iRobot är mest kända för sina Roomba-robotdammsugare men har även utvecklat robotar för militära ändamål i många år. Nu säljer man dock sin försvars- och säkerhetsdivision för att fokusera helhjärtat på hemrobotar och det uppkopplade hemmet.

iRobots ”Defense and Security”-division har under många år tagit fram fjärrstyrda robotar åt bland annat U.S. Army och polisen där dessa ofta används för att desarmera eller forsla bort misstänka bomber. Bandhjulsdrivna Packbot, Kobra och den kompakta roboten FirstLook, som kan kastas in genom fönster, är exempel på militära robotar som iRobot utvecklat.

Nu meddelar dock iRobot att man säljer hela sin försvars- och säkerhetsdivision för totalt upp till 45 miljoner dollar till Arlington Capital Partners där ett nytt bolag, som sägs bli ”den största oberoende leverantören av markgående robotar till det amerikanska försvarsdepartementet”, bildas.

”iRobot ser signifikanta tillväxtmöjligheter inom marknaden för konsumentrobotteknik, i synnerhet i ljuset av den framgångsrika Roomba 980-lanseringen och potential som finns med det uppkopplade smarta hemmet”, skriver iRobot i ett pressmeddelande. Man skriver även att avyttringen av militärdivisionen kommer tillåta dem att fokusera på hemrobotmarknaden och expandera sin marknad i Kina.

https://www.youtube.com/watch?v=PHejVKDwwGU

Utöver robotdammsugare har iRobot även avslöjat att man utvecklar en slinglös robotgräsklippare och man har sedan tidigare även lanserat den FDA-godkända telemedicinroboten RP-VITA.

iRobot