Här flyger Darpas autonoma drönare i 20 m/s

Foto: DARPA

En drönare som är liten och snabb nog att kunna flyga in genom ett fönster och därefter autonomt navigera sig genom en byggnad lika snabbt som en fågel eller insekt är målet med Darpas FLA-program. Nu har man gjort en första provflygning.

I slutet av 2014 skrev Robotnyheter om Darpas FLA-program (Fast Lightweight Autonomy) som syftar till att ta fram drönare som autonomt ska kunna flyga in genom öppna fönster och dörrar samt väja för hinder lika snabbt och reflexmässigt som en fågel eller insekt. Nu har man, ett drygt år senare, visat upp en prototyp som utrustats med sensorer för autonomi och som dessutom kan flyga riktigt snabbt.

I videon som Darpa släppt ser vi deras drönare, baserad på en DJI Flamewheel-quadrotor med 3DR Pixhawk-autopilot, flyga i en hastighet av 20 m/s, vilket motsvarar drygt 70 km/h. Detta klarar den trots att den är utrustad med en mängd sensorer för autonom flygning, som till exempel LIDAR, sonar, HD-kameror och IMU.

Drönaren kan även flyga autonomt och då undvika hinder utan att någon människa styr den, men detta går i dagsläget betydligt långsammare. DARPA uppger dock att hastigheten vid autonom flygning kommer att öka allt eftersom programmet fortgår. Provflygningen gjordes i ett före detta militärhangar som anpassats till att simulera en lagerlokal och för varje milstolpe DARPA passerar kommer man lägga till ytterligare hinder och bråte för den autonoma drönaren att navigera sig förbi.

Viktigt att tillägga är även att Darpas drönare enbart använder sig av ombordsensorer för att navigera autonomt runt hinder. Den har alltså ingen hjälp av GPS eller mocap-kameror placerade i lokalen, som vissa andra drönare.

DARPA

SE ÄVEN: