6 robotdammsugare testade av Bäst i test

Robotdammsugaren blev årets julklapp 2015, men vilken av alla modeller är egentligen bäst? Svaren varierar lite från test till test och det senaste större testet kommer från testsajten Bäst-i-test.se.

De har testat sex populära robotdammsugare under fyra månaders tid, både i vanlig hemmiljö och i testlabb. Bäst i test har tagit hänsyn till faktorer som bland annat städtid, ljudnivå och hur lättanvända robotarna är. Störst vikt har dock lagts vid hur bra de får städjobbet utfört i slutändan samt navigationsförmågan. De testade modellerna är iRobot Roomba 880, iRobot Roomba 772, Neato Botvac D85, Neato XV Signature Pro, LG HomBot VR6270LVMB och Miele Scout RX 1.

Neato Botvac D85

Bäst i test blir Neato Botvac D85, en modell som lanserades i slutet av maj 2015. Den påminner mycket om Neato XV Signature Pro, som också är med i testet, men har bland annat fått bredare borste som därmed kommer åt bättre i hörn och dessutom en sidoborste, vilket Neatos modeller länge saknade.

Neatos modeller var dock tidigt ute med sin laserbaserade SLAM-teknik. På ren svenska betyder det att roboten kan skapa en karta över rummen den städar och därmed dammsuga i parallella linjer samt veta exakt var den befinner sig. Det innebär även att den blir klar med dammsugningen snabbare än modeller som åker omkring mer eller mindre slumpmässigt.

Botvac D85 ”är obestridligen testets mest prisvärda modell”, skriver man i testet. Under julhandeln gick denna modell att få tag på för strax under 5.000 kronor men har under 2016 prishöjts till runt 5.500 kronor. Vill man komma billigare undan finns en Neato Botvac D75 som i dagsläget kostar runt 4.500 kronor. Det är i grunden samma robothårdvara som D85 men med enklare borste och filter (som kan kompletteras i efterhand).


iRobot Roomba 880

På andra plats kommer iRobot Roomba 880 som är den åttonde generationens Roomba. Den skiljer sig från de tidigare Roomba-modellerna främst genom den nya AeroForce-tekniken som innebär högre sugkraft och mindre trassel. Istället för en klassisk helixborste har 800-serien två räfflade gummivalsar som fångar upp smutspartiklar samtidigt som de undviker att trassla in sig i mattfransar, hårstrån och liknande via ett effektivt anti-tangle-system. Som synes i videon från Bäst-i-test.se trasslar hårstrån lätt in sig i robotdammsugare med helixborstar så man får klippa loss dem.

Bäst-i-test skriver att Roomba 880 är ”en av världens bästa robotdammsugare just nu” men på grund av det höga priset hamnar den inte överst på prispallen. Roomba 880 är nämligen toppmodellen i 800-serien och därför ganska dyr med ett pris från 6.500 kronor. I Sverige säljs ytterligare fem modeller i 800-serien där den billigaste, Roomba 865, i dagsläget kostar 5.000 kronor. Det handlar även här i grunden om i princip samma robot men de dyrare modellerna levereras med fler tillbehör, som går att köpa till separat i efterhand vid behov.

 

En avgörande skillnad är dock att toppmodellerna (Roomba 880 samt 886) har stöd för Virtual wall Lighthouse, vilket övriga modeller i 800-serien saknar. Lighthouse är smart trådlös enhet till Roomba som många kanske inte känner till. Den fungerar som en slags smartare virtual wall genom att den automatiskt kan se till att Roomba hålls instängd i ett rum tills det är färdigstädat (max 25 minuter). Därefter öppnas den virtuella väggen så Roomba kan åka in i nästa rum och när den väl kommit in i det nya rummet stängs väggen igen så roboten inte åker tillbaka till det gamla.

Detta löser problemet med att Roomba-modeller som åker omkring mer eller mindre slumpmässigt (d.v.s. alla modeller innan 900-serien) städar ojämnt i rummen. Tekniken fungerar i upp till tre rum och Roomba 880 levereras med två Lighthouse-enheter. En ytterligare finess med Lighthouse är att den guidar Roomba tillbaka till hemstationen när den har städat klart eller behöver laddas. Lighthouse fungerar alltså inte med till exempel Roomba 865 då man istället får avgränsa rummen manuellt med en vanlig virtual wall (som kan köpas till).


Neato XV Signature Pro

Neato XV Signature Pro utses av Bäst-i-test till ”Bästa budgetval”. Trots att den kostar mindre än hälften så mycket som Roomba 880 håller den enligt testet ”samma klass som några av testets dyraste dammsugare”. Precis som alla Neatos modeller har Neato XV Signature Pro både den karaktäristiska D-formen och en roterande laser högst upp som hjälper till att navigera och bygga upp en karta över rummen som roboten dammsuger.

Robotdammsugarens mjukvara kan, precis som hos Botvac D85, uppdateras via en USB-port för att få nya och/eller förbättrade funktioner. Bäst i test imponerades av den goda sugförmågan hos Neato XV Signature Pro, i synnerhet på täta tjocka mattor. Ljudnivån är dock hög men tanken är ju att en robotdammsugare ska städa när man inte är hemma, så då lider man ändå inte av det.


De övriga testade modellerna är LG HomBot VR6270LVMB, iRobot Roomba 772 och Miele Scout RX 1. Ingen av de sex testade robotdammsugarna har stöd för att styras via en smartphone, som till exempel de senaste modellerna av Roomba och Neato Botvac har.

Testet i sin helhet kan läsas här