6 robotdammsugare i test av M3

Robotdammsugaren utsågs som bekant till årets julklapp 2015 och tekniktidningen M3 har gjort ett test av denna allt populärare typ av servicerobotar.

De testade modellerna är Miele Scout RX1, iRobot Roomba 880, Samsung Powerbot VR9000, Moneual MR7700, Moneual MR6800 och Vorwerk Kobold VR200. Bäst i test i M3:s test av robotdammsugare blev en modell som även utsågs till testvinnare i ett test av Aftonbladet/Wiseguide i våras samt kom på tredje plats i Råd & Röns stora test.

Miele Scout RX1

Testvinnaren denna gång är Miele Scout RX1, som både fick utmärkelsen ”Bästa köp” och ”Bästa produkt”. Modellen lanserades 2014 och har som så många andra robotdammsugare idag ett SLAM-baserat navigationssystem, vilket i korthet innebär att en intern karta skapas över rummet den kör omkring i. Därmed vet roboten precis var i rummet den befinner sig och kan även hålla reda på vilka områden den redan har dammsugit.

Vid lansering kostade Miele Scout RX1 6.500 kronor men har sedan dess sjunkit i pris med ett par tusenlappar. M3 skriver i sitt test att Mieles modell bland annat klarar tjocka mattkanter och även kommer åt bra i hörn. Läs mer om Miele Scout RX1 här.


IRobot Roomba 880

 

Roomba 880 lanserades i slutet av 2013 och introducerade den nya AeroForce-tekniken som i praktiken består av två räfflade gummivalsar som roterar inåt för att samla upp skräp och damm. Detta ska minska det trassel av till exempel hår och mattfransar som är vanligt med traditionella helixborstar.

Länge var detta iRobots flaggskeppsmodell men i höstas kom Roomba 980 som har ett helt nytt SLAM-baserat navigationssystem samt möjlighet att styras via en smartphone. Enligt iRobot själva ska Roomba 880 ha fem gånger större sugkraft än 700-serien och kan därmed suga upp 50 procent mer smuts och damm. M3 skriver i sitt test att Roomba 880 sällan kör fast och klarar höga mattkanter, men att den inte kommer år dammet i hörnen riktigt. Den hamnar dock ändå på en hedrande andraplats. Läs mer om Roomba 880 här.


Samsung Powerbot VR9000

Powerbot VR9000 skiljer sig markant från Samsungs tidigare robotdammsugare Navibot. Den ser mer påkostad ut och har en D-liknande form, ungefär som Neatos modeller. Det stora försäljningsargumentet här är en rejäl sugförmåga som ska vara upp till 60 gånger kraftigare än hos Samsungs tidigare modeller.

Precis som testvinnaren Miele Scout RX1 har denna modell ett SLAM-baserat navigationssystem via en uppåtriktad kamera med vilket roboten kan skapa sig en karta över rummet och därmed hålla reda på var den befinner sig. Samsung Powerbot VR9000 klarar höga mattkanter och är bättre på att komma åt i hörnen än Roomba 880, enligt M3:s test. Läs mer om Samsung Powerbot VR9000 här.


De övriga tre robotdammsugarna som M3 testat är Moneual MR7700, Moneual MR6800, som även kan våtmoppa, och Vorwerk Kobold VR200 som baseras på Neatos teknik. Läs testet i sin helhet här.