Media Markt låter robot slå in julklapparna

Foto: Media Markt

På Media Markt verkar man gilla robotar. 2014 anordnade man ett robotdammsugarrace i samarbete med iRobot och i år tar man en ABB-robot till hjälp för paketinslagning.

Det handlar om ABB:s nya tvåarmade industrirobot YuMi som Media Markt döpt om till ”The Gift Wrapper”. Under julruschen i december kommer Yumi åka på Sverigeturné i 18 av Media Markts 27 butiker för att slå in julklappar åt kunder.

Detta är förmodligen första gången en industrirobot ”släpps lös” i ett svenskt varuhus bland folk. YuMi är dock specialutvecklad för att kunna samarbeta med människor och stannar sina rörelser om den skulle komma emot någon eller något.

– Samarbetet med ABB och roboten YuMi, är ett resultat av båda parters brinnande intresse för teknik. Genom att låta YuMi hjälpa oss med paketinslagning får vi möjlighet att ge våra kunder en shoppingupplevelse utöver det vanliga samtidigt som vi kan visa på nyttan med den senaste generationens robotar, säger Mia Lund Hanusek, marknadsdirektör på Media Markt, i ett pressmeddelande.

YuMi fick dessutom sitt första riktiga jobb nyligen. Det är hos det svenska företaget myFC som YuMi ska börja jobba till våren 2016 med att producera laddningskorten till företagets nya bränslecellsladdare JAQ, skriver Ny Teknik.

– Med YuMi inleds en ny epok av samarbetande industrirobotar där människa och robot kan arbeta sida vid sida. Att tillsammans med Media Markt få vara del av ett sammanhang där den senaste tekniken lyfts fram känns väldigt roligt och där känner vi också att YuMi passar in utmärkt, säger Joakim Rosenqvist, försäljningschef på ABB-enheten Robotics, i pressmeddelandet.

Första anhalt för ”The Gift Wrapper” blir Media Markt i Sundsvall den 1 december. Den kompletta turnélistan kan ses här nedan, så du kan se ifall roboten kommer på besök till din stad.

”The Gift Wrapper” Tour:

 • 1 december: Sundsvall
 • 2 december: Örebro
 • 3 december: Västerås
 • 4 december: Uppsala
 • 5 december: Norrköping
 • 6 december: Jönköping
 • 8 december: Kalmar
 • 9 december: Växjö
 • 10 december: Torpavallen
 • 11 december: Bäckebol
 • 12 december: Högsbo
 • 13 december: Helsingborg
 • 15 december: Lund
 • 16 december: Malmö
 • 17 december: Nacka
 • 18 december: Gallerian
 • 19 december: Barkarby
 • 20 december: Heron City

MediaMarkt

Det här inlägget postades i Industrirobotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.