Raspberry Pi Zero – en dator för bara 50 kronor

Den senaste versionen av Raspberry Pi har kapats både storleksmässigt och prismässigt. För blott en femtiolapp blir nya Raspberry Pi Zero din.

Den första versionen av Raspberry Pi dök upp i början av 2012 och drog stor uppmärksamhet till sig då den dels var en komplett dator i storlek med ett kreditkort men även hade en prislapp på endast 25 dollar. Idag lanseras Raspberry Pi Zero som är både den minsta och billigaste i familjen hittills. För endast fem dollar, motsvarade ungefär en femtiolapp, kan man köpa den.

Trots den låga prislappen är Raspberry Pi Zero 40 procent snabbare än den första generationen från 2012. Den har bland annat en enkärnig 1 GHz ARM11-processor, 512 MB RAM, microSD-kortplats och mini-HDMI med stöd för 1080p60 trots att den bara mäter 65 x 30 millimeter. Se fullständiga specifikationer nedan.

 

Ett av de huvudsakliga målen med Raspberry Pi Zero har varit att få ner priset så mycket som möjligt. Man går till och med så långt att man ger bort Raspberry Pi Zero som en coverprodukt på omslaget till tidningen The MagPi som ges ut i USA och Storbritannien, berättar Eben Upton, VD för Raspberry PI Trading i videon ovan där han även har med sin gamla Amiga 600. Det är förmodligen första gången någonsin man får en komplett dator med på omslaget av en tidning.

Specifikationer för Raspberry Pi Zero:

  • A Broadcom BCM2835 application processor – 1GHz ARM11 core (40% faster than Raspberry Pi 1)
  • 512MB of LPDDR2 SDRAM
  • A micro-SD card slot
  • A mini-HDMI socket for 1080p60 video output
  • Micro-USB sockets for data and power
  • An unpopulated 40-pin GPIO header – Identical pinout to Model A+/B+/2B
  • An unpopulated composite video header
  • Our smallest ever form factor, at 65mm x 30mm x 5mm

Raspberry Pi Zero