Tested kikar på biorobotar

Tested har träffat forskare från schweiziska EPFL Biorobotics Lab under Bay Area Science Festival och fått sig en närmare titt på deras bioinspirerade robotar.

EPFL Biorobotics Lab utvecklar robotar vars rörelser hämtar inspiration från olika djur. Först kikar Tested på en simmande robot som har nejonögat som förebild. Den tar sig fram mycket naturtroget i vattnet och är dessutom modulär så den kan förlängas eller förkortas vid behov. Varje modul innehåller sitt eget batteri och mikroprocessor.

Den andra roboten är en ormrobot som även den är modulär. Trots att varje modul endast har en frihetsgrad (DOF) kan den ringla fram likt en riktig orm och även klättra upp för träd, stolpar och liknande objekt genom att slingra sig runt dem och därefter ta sig uppåt med en rullande rörelse. Denna typ av robotar är lämpliga att använda för bland annat inspektioner av trånga utrymmen eller för att leta överlevande under rasmassor.

Därefter får vi se en minigepard som kan springa fram på sina fyra ben i en gångstil som påminner om den hos kattdjur. Den kan springa i en hastighet av upp till 1,4 m/s, motsvarande sju kroppslängder per sekund. En sensorförsedd variant visas också upp men denna är bara hälften så snabb.

Slutligen demonstreras RoomBots som är en slags kubliknande, modulära roobtar som kan bygga ihop sig själva i ett princip oändligt antal kombinationer och därefter förflytta sig. EPFL har bland annat visioner om hur dessa robotar ska kunna bygga ihop sig till möbler som sedan förflyttar sig i rummet. Gående bord, bokstavligt talat. Svärmen av kubrobotar kan därefter gruppera om sig för att bilda en ny möbel, till exempel en stol.

EPFL