Allt fler lämnar in robotgräsklipparen på hotell över vintern


Foto: Skärmdump från SVT Play

I takt med att allt fler robotgräsklippare säljs ökar även intresset för så kallade hotell för dessa robotar under vinterhalvåret. SVT har gjort ett reportage hos ett av dessa hotell.

SVT Jönköping har varit på besök hos Eksjö lantbruksservice (ELS) som sedan tre år tillbaka erbjuder vinterförvaring av robotgräsklippare, så kallade hotell. Det kostar drygt en tusenlapp att lämna in sin robotklippare på hotellet och då ingår underhållsladdning av batteriet, service, rengöring och mjukvaruuppdatering.

Förra året servades runt ett 100-tal robotgräsklippare men kanske 60-70 som övervintrade på hotellet, berättar Bengt ”Bengan” Wiktorsson, serviceansvarig för robotgräsklippare på ELS, för SVT. Han räknar med att det blir dubbelt så många i år.

– När jag får in maskinerna så tvättar jag dem och servar dem och tittar över eventuella fel och ser till så att de är pigga och fräscha. Sedan underhållsladdas maskinen under hela vintern, säger Bengt Wiktorsson till SVT. Underhållsladdningen av batteriet är viktig för att undvika att batteriets livslängd förkortas.

När Robotnyheter kollar runt på nätet visar det sig att utbud och priser för vinterförvaring av robotgräsklippare varierar beroende var i landet man bor. Från 500 kronor kan man få det mest grundläggande som vinterförvaring och underhållsladdning. Den som är villig att betala mer kan även få tjänster som bland annat rengöring, service, omtätning, felsökning, mjukvaruuppdatering och knivarna utbytta.

SVT, Tranås tidning

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Victor Quick

    Kan man uppdatera Husqvarnas robot gräsklippare själv? Eller måste man lämna in dem?