Yamaha MotoBot kör MC autonomt

Foto: Yamaha

Japanska Yamaha Motor Company håller på att utveckla en humanoid robot som ska kunna köra motorcykel autonomt i över 200 knyck när den är klar.

Det är nybildade (augusti 2015) Yamaha Motor Ventures & Laboratory Silicon Valley Inc. (YMVSV) som utvecklar den motorcykelkörande roboten MotoBot. Roboten bygger på en kombination av Yamahas MC- och robotteknik och kan redan idag köra motorcykel, även om man har försett den med gigantiska stödhjul nu under testfasen.

Målet är att MotoBot, när den är färdigutvecklad, helt autonomt ska kunna köra en omodifierad motorcykel i över 200 km/h på en racerbana. Detta ställer stora krav på roboten som måste kunna anpassa motorcykelns gas, broms, styrning med mera med exakt precision i höga hastigheter.

Kunskapen och tekniken från utvecklingen av MotoBot kommer Yamaha sedan använda sig av för att utveckla säkerhets- och stödsystem i sina framtida motorcyklar, men även för att skapa helt nya produkter. MotoBot visades upp under Tokyo Motor Show i veckan och YMVSV har även släppt ett par videoklipp på MC-roboten in action.

Fler bilder på MotoBot finns hos Gizmag.