25 robotdammsugare i stort test av Råd & Rön

Det var nu två år sedan Råd & Rön testade robotdammsugare senast och inga större förändringar har skett med årets testmodeller. I det senaste testet har man ställt inte mindre än 25 modeller mot varandra.

Betygen för vissa av robotdammsugarna bygger på tidigare års testresultat och ställs mot de nya modellerna på marknaden. Senast Råd & Rön testade robotdammsugare var 2013 och i årets test, som är från i maj, har man jämfört hela 25 modeller i prisspannet 500 till 7000 kronor.

Bäst i test 2015 blev LG Hom-Bot Square (VR6270LVMB) som även var testvinnaren i 2013 års test. Tätt därefter kommer dock Neato XV Signature, som är ny för årets test. På tredje plats hittar vi en annan nykomling – Miele Scout RX1 som blev testvinnare när Aftonbladet / WiseGuide testade robotdammsugare tidigare i år.

Råd & Rön har tagit hänsyn till flera kriterier vid betygsättningen, såsom dammupptagning, batteritid, ljudnivå, robotegenskaper med mera. Eftersom alla har olika preferenser och utseende på hemmet är det dock inte nödvändigtvis den testvinnande modellen som passar ens egna behov bäst. Har man till exempel husdjur eller tjocka mattor kan det vara lönt att kolla upp vilka modeller som är bäst lämpade för detta.

Övriga testade modeller är:

 • Centurion RDE120
 • CleanMate QQ2
 • Dirt Devil Libero
 • Ecovacs Deebot 73
 • Hoover RBC003
 • Hoover RBC006
 • Hoover RBC050
 • iRobot Roomba 620
 • iRobot Roomba 630
 • iRobot Roomba 650
 • iRobot Roomba 651
 • iRobot Roomba 765
 • iRobot Roomba 775
 • iRobot Roomba 780
 • iRobot Roomba 870
 • iRobot Roomba 880
 • Neato BotVac 85
 • Neato XV-25
 • Philips FC8802/01 EasyStar
 • Philips FC9910
 • Samsung Navibot Silencio SR8895
 • Vileda Relax Cleaning

Varken iRobots nya Roomba 980 eller Neato BotVac Connected är med eftersom testet gjordes innan dessa hade lanserats. Testet i sin helhet kan läsas på Råd & Röns webbsida där fler detaljer finns att läsa. Där kan man även filtrera de testade robotdammsugarna baserat på till exempel pris, ljudnivå eller batteritid.