ABB-robot ska snabbladda stadsbussar

Foto: ABB

Idag lanserar ABB sitt automatiserade snabbladdningssystem för stadsbussar där en robotarm laddar bussen på endast 4-6 minuter.

Just nu (16-21 oktober) pågår mässan Busworld 2015 i Kortrijk, Belgien där ABB visar upp sin nya robotlösning för snabbladdning av eldrivna stadsbussar. Det nya systemet innebär bland annat att busschauffören aldrig behöver lämna bussen för att ladda den utan det hela sköts trådlöst.

ABB:s nya system laddar fordonet automatiskt genom en robotarm som sänks ned och ansluter till bussens tak via samma mekaniska princip som tåg och spårvagnar får sin ström. En full laddning ska enligt ABB bara ta mellan 4-6 minuter och då räcka till en hel dags stadskörning. Det nya snabbladdningssystemet är tänkt att installeras vid ändhållplatser, bussterminaler, bussdepåer och/eller hållplatser längs rutten, skriver ABB i sitt pressmeddelande.

Först ut att använda det nya systemet i praktiken blir Luxemburg där fyra ABB-laddare kommer installeras för att strömförsörja ett antal av Volvos nya energisnåla elhybridbussar. 2016 är tanken att sex elhybridbussar ska köra omkring på Luxemburgs gator.

  • MekatronikerN

    Hoppas vi kan börja se sådant här i garage för personbilar. Eldrivet är framtiden.