Saab ska leverera drönare till polisen

Snart kompletteras polisens helikoptrar av små obemannade flygfarkoster. Foto: Polisen

I våras skrev Robotnyheter om att svenska polisen kommer börja använda drönare i sitt arbete. Nu står det klart att det blir Saab som kommer leverera dessa.

Totalt deltog fem leverantörer i upphandlingen med Polismyndigheten som Saab slutligen vann. Därmed kommer de leverera obemannade flygfarkoster till polisen och avtalet träder i kraft den 20 oktober 2015, rapporterar Ny Teknik.

Eftersom drönarna är både obemannade och små kan de användas i situationer där det är för riskfyllt för en polishelikopter att gå in. Ett exempel är under demonstrationer eller upplopp i stadsmiljö där en drönare lätt kan kryssa mellan träd och höga byggnader. Polisen kommer även använda drönarna vid sök- och räddningsuppdrag och för brottsplatsundersökningar. Tre poliser genomgår nu en särskild drönarutbildning via Försvarsmaktens flygutbildning, skriver Ny Teknik.

Det är dock okänt både hur många och vilken typ av drönare som kommer köpas in. Varken Rikspolisstyrelsen eller Saab vill avslöja några ytterligare detaljer när Ny Teknik kontaktar dem.

Ny Teknik