Veckans videor: Origamirobotar och robothotell

Datorgrafiken är snart så realistisk att det börjar bli möjligt att rendera ansikten så naturtrogna att de är svåra att särskilja från verkliga människor. Utöver en titt på framstegen inom detta område blir det bland annat videoklipp på origamirobotar, en knuffande HRP-2 och en kort robotdokumentär.

De tyska robotforskarna på Humanoid Robots Lab vid Bonns universitet har lärt sin NAO-robot att dansa till ett StepMania-liknande spel med pilar i olika riktningar som rullar vertikalt på skärmen. Roboten läser av pilarna på skärmen via sin kamera och känner av i vilken riktning de pekar samt vilken hastighet de har och anpassar sina dansrörelser synkroniserat därefter.


Windows 10 IoT Core för Raspberry Pi 2 har nu släppts och Microsoft har även lagt upp en del videoklipp som visar vad man kan använda det till. Bland annat visas man de konstruerat en roverrobot samt en lufthockeyrobot som bygger på Windows 10 IoT.


Under SIGGRAPH 2015 Computer Animation Festival visade forskare från USC:s ICT Graphics Lab upp det senaste inom realtidsrenderad mänsklig hud. Tekniken, som kan appliceras både i efterhand och för realtidsgrafik, bygger bland annat på att man gör hudtexturen skarpare när huden tryckts ihop och oskarpare när den spänns ut, vilket ger ett mer realistiskt utseende. Ytterligare en video med fler tekniska detaljer kan ses här.

Ett annat mycket naturtroget datorrenderat ansikte är Ed som skapades av Chris Jones för ett år sedan. Han har skapat sin mycket realistiska animation av ett mänskligt huvud med hjälp av Lightwave, Sculptris och Krita. Datorrenderade människor som inte kan särskiljas från verkliga har många tänkbara användningsområden, till exempel som digitala skådespelare i filmer, AI-avatarer eller i framtida datorspel.


Den sköldpaddsliknande roboten Beachbot som kan rita mönster i sanden har nu ritat ett gigantiskt porträtt av Walt Disney på en sandstrand vid Walt Disney World Resort. Läs mer om Beachbot i denna tidigare artikel.

Disney Research visade dessutom under IROS 2015 upp 3D-utskrivna mjuka robotgripdon som genom att känna av förändringar i lufttrycket på insidan kan greppa ömtåliga objekt utan att förstöra dem. De är utformade för att kunna byggas in i kommande interaktiva leksaksrobotar.


Engadget har besökt Henn na hotel i Japan som utmärker sig genom att nästan hela personalen består av robotar.


Roboten HRP-2, känd från bland annat DARPA Robotics Challenge, har lärt sig att knuffa tunga objekt med hjälp av hela kroppen. Robotforskarna vid University of Tokyo presenterade under ICRA 2015 hur de lyckats få sin humanoida robot att åstadkomma detta. Resultatet kan ses i videon nedan. Roboten känner själv av ifall objektet den försöker knuffa inte flyttar sig och provar då en annan metod. Den kan dessutom autonomt anpassa steglängden efter hur mycket objektet rör sig för att inte tappa balansen.

IEEE Spectrum


Användaren ColdFusion på Youtube har gjort en kortdokumentär kallad ”Are We Approaching Robotic Consciousnesses?”. Den handlar om artificiellt medvetande och utgår bland annat från experimentet vid Rensselaer AI and Reasoning (RAIR) Lab i somras med de tre Nao-robotarna.


Forskare vid EPFL har utvecklat en vikbar origamiliknande robot som både kan krypa och hoppa fram. Man har, som så många andra gånger inom robotiken, hämtat inspiration från naturen. I detta fall har man tagit fram två typer av robotar som inspirerats av hur mätarlarven respektive loppan tar sig fram.


Aldo Faisal och hans team vid Imperial College London har tagit fram ett system som gör att man kan måla tavlor med enbart blicken via en robotarm. I videon som publicerats ser man hur en penselförsedd UR-robotarm ges kommandon via en ögonspårningssensor. Kort och gott målar roboten där man fäster blicken. Det blir kanske inga mästerverk på vita duken, men detta är mer av ett proof-of-concept och tekniken blir riktigt användbar i framtiden när man kan få en robot att till exempel plocka upp objekt enbart genom att titta på det.

New Scientist


Avslutningsvis har vi denna KUKA LBR iiwa-lättviktsrobot som häller upp öl i en duell mot den tyska radioprogramledaren Bernhard Fleischmann.