Städrobot visades upp på Elmia Städ 2015

Michael Johnsson från Sealed Air Diversey Care demonstrerar Intellibot under Elmia Städ 2015. Foto: Elmia AB

Den 22-24 september 2015 hölls städbranschmässan Elmia Städ i Jönköping och nytt för i år var städroboten Intellibot som visades upp av Sealed Air Diversey Care.

Intellibot påminner utseendemässigt mycket om en traditionell golvstädmaskin men är helt självgående (kan dock även köras manuellt). Tanken är att roboten ska städa lokaler med stora golvytor, till exempel köpcenter och flygplatser, företrädesvis nattetid när det är folktomt. Den är försedd med ett flertal sensorer, bland annat sonar och IR-sensorer, som känner av omgivningen i 360 grader och gör att roboten kan detektera och köra runt fasta hinder eller stanna upp när personer går framför den.

– Vi vill ta maskinstädning ett steg längre och med den här kompletterar vi den manuella städning som utförs i mindre utrymmen så att det blir mer tidseffektivt, säger Michael Johnsson, applikationsexpert på Sealed Air Diversey Care, som är återförsäljare av roboten i Sverige.

Intellibot kommer i tre modeller:

  • Hydrobot – våtskrubbar hårda golvytor
  • Aerobot – dammsuger golven och är lämplig för heltäckningsmattor
  • Duobot – en kombinationsmodell som både våtskrubbar och moppar hårda golvytor
Robotarna har en inbyggd pekskärm men kan även styras trådlöst via en smartphone. Foto: Elmia AB

Intellibot använder sig av industristandardstorlekar på sina borstar och moppar och batteriet räcker för omkring fyra timmars städning. Ljudnivån på 65 dBA gör att den inte låter mer än en vanlig robotdammsugare. På roboten finns en pekskärm där man kan kontrollera den och även få illustrerade instruktioner via en slags inbyggd bruksanvisning.

– Vi utbildar operatörer i hantering av roboten så att både inställningar och underhåll kan skötas på plats. Maskinen är enkel att programmera och med digital instruktionsbok direkt på skärmen finns pedagogiska instruktioner om hur till exempel ett filter ska bytas eller vattnet tömmas, förklarar Michael Johnsson.

Via det proprietära trådlösa systemet Intelli-Trak är roboten även kopplad till mobilen så man kan övervaka och fjärrstyra den därifrån via wifi eller 3G. Man kan bland annat få rapporter när Intellibot städat klart, har svårt att ta sig fram eller stöter på andra problem som kräver att en människa kommer och hjälper den.

Navigationen sker via en kombination av en lagrad karta och Intellibots sensorer. Det går dock att lagra hundratals kartor i Intellibot så samma robot kan användas i flera olika lokaler eller en byggnad med många våningsplan. Den klarar dock inte av att ta hissen själv som vissa transportrobotar inom sjukvården gör. Intellibot inväntar CE-märkning och beräknas komma ut på marknaden inom ett år, skriver Elmia i ett pressmeddelande. Några prisuppgifter anges dock inte.

Intellibot Robotics