Autonoma drönare bygger en hängbro

Forskarna vid ETH Zürich har åter visat upp sina autonoma drönare. Denna gång konstruerar två obemannade quadrokoptrar en hängbro som är hållfast nog att bära människor.

Syftet med projektet, kallat Aerial Construction, är att undersöka och utveckla metoder och tekniker för konstruktion med flygande robotar. I videoklippet från ETH Zürich ser vi hur två drönare konstruerar en hängbro genom att flyga kors och tvärs med en lina som de fäster i ett par byggnadsställningar med ett avstånd på 7,4 meter mellan sig. Detta är första gången små obemannade flygfarkoster autonomt lyckats konstruera en fullskalig struktur som klarar av att bära upp människors vikt, vilket är ett steg närmare verkliga scenarion.

Linan, som är tillverkad av den superstarka syntetfibern Dyneema, bär drönarna med sig i en motoriserad spole på undersidan. Efter några minuter har de autonoma flygfarkosterna gjort av med totalt 120 meter lina uppdelat i nio olika segment via diverse knopar och flätor. Repbron som byggts upp mellan byggnadsställningarna är dessutom hållfast nog för att människor ska kunna knalla över bron, vilket demonstreras i slutet av videon.

Som vanligt vid denna typ av drönaruppvisningar bör det påpekas att quadrokoptrarna flyger i ett specialpreparerat rum (på 10 kubikmeter) där ett flertal mocap-kameror med hög precision monterats. Via markörer på drönarna kan kamerasystemet spåra deras position mycket exakt. Med andra ord skulle dessa drönare inte kunna utföra samma uppgift utomhus eftersom lokaliseringssystemet är externt.

ETH Zürich, Gizmodo