Roomba 980 har wifi och smart navigation

”Det här är förmodligen den viktigaste roboten som iRobot har lanserat sedan den ursprungliga Roomba.”. Så beskrev iRobot själva sin nya robotdammsugare Roomba 980 under avtäckningen i New York City igår.

Och Roomba 980 är heller inte bara en liten uppgradering från 800-serien. IRobot har nu slutligen implementerat funktioner som konkurrenterna sedan länge haft. En av dessa funktioner är att Roomba 980 är wifi-uppkopplad med möjlighet att kunna skötas via mobilen eller surfplattan.

Den nya iRobot HOME-appen, som finns till iOS och Android, fungerar som en avancerad fjärrkontroll där man kan starta sin Roomba men även schemalägga städtider. Den är dessutom molnbaserad, vilket i praktiken innebär att man kan sitta på jobbet, i sommarstugan eller på andra sidan jordklotet och köra igång, övervaka eller ändra städtiderna för sin wifi-uppkopplade robotdammsugare. Man får även skräddarsydda tips och direktåtkomst till kundsupport via appen.

Hos Roomba 800-serien introducerades AeroForce som istället för traditionella borstar på undersidan har två mot varandra roterande gummiskrapor som fångar upp smutsen och samtidigt minimerar trassel som lätt kan uppstå med borstar. Roomba 980 känner dessutom automatiskt av när den har mattor under sig och ökar då sugkraften med upp till tio gånger.

Men den största nyheten hos Roomba 980 är navigationssystemet iAdapt 2.0 som inkluderar iRobots proprietära vSLAM-teknik, i vad som ser ut att vara ett resultat av uppköpet av konkurrenten Evolution Robotics under 2012. Tidigare Roomba-modeller har åkt omkring mer eller mindre slumpmässigt på golvet medan konkurrentmodeller som Neato, Samsung, LG med flera har skapat kartor över rummet och dammsugit dessa i parallella linjer.

Roomba 980 har sin egen variant av denna teknik bland annat tack vare en snett uppåtriktad kamera på ovansidan av roboten. Via kameran kan robotdammsugaren skapa sig en karta över rummen den städar och även fastställa vissa riktmärken i ett rum, till exempel på möbler eller tavlor på väggen som extra hjälp för att hålla redan på var den befinner sig.

Nya Roomba 980 har även fått längre drifttid och kan nu städa kontinuerligt i upp till 2 timmar. Detta ska enligt iRobot vara tillräckligt för att städa ett helt våningsplan. Men skulle roboten ändå behöva laddas tar detta 90 minuter, varefter den återvänder till samma plats som den slutade på och fortsätter städningen.

Roomba 980 börjar säljas med start idag, 17 september 2015, i USA och Kanada till ett pris av 899 dollar. Under Q4 2015 kommer modellen även att börja säljas i Japan och utvalda länder i Europa, vilket sannolikt innebär att Roomba 980 kommer gå att köpa i Sverige lagom inför julhandeln.

Uppdatering 5 oktober 2015: I ett videoklipp på Youtube, upplagt av Kazumichi Moriyama, visas hur nya Roomba 980 fungerar i praktiken i ett vanlig hem.

iRobot

SE ÄVEN:

1 reaktion till “Roomba 980 har wifi och smart navigation”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.